torsdag, november 26, 2009

Utvecklingssamtal på dagis...

Det var "Parent's night" på dagis igår och alla föräldrar erbjöds utvecklingssamtal om sina barn. Bra, kul. Gustav har många kompisar som han alltid är snäll emot, har ett väl utvecklat språk, har bra fantasi, gillar att klä ut sig och gillar att sjunga och dansa. Han är självsäker, aldrig blyg och är väldigt aktiv (JO TACK) och tillför energi (JO TACK). Han är "a very active boy", helt enkelt. Precis som vår 200personssläkt i Kenya kunde konstatera julen 2007. Oh dear, what a very active boy.

Meeeen, några saker kan han inte ännu så det uppmuntrades vi att öva honom i. Detta:
  • Skilja rektangel från kvadrat
  • Skilja oval från cirkel
  • Knyta skor
Ungefär när helvetet fryser kommer jag hetsa en treåring att lära sig detta.
Men det sa jag inte.

15 kommentarer:

Millan sa...

Visst ar det lite skoj (och valdigt vuxet) att ga pa utvecklingsstamtal?? Vi var pa kvartsamtal pa Nils skola i tisdags. Ocksa intressant. Men vi blev snarare forvanade eftersom han ar SA valdigt aktiv hemma och vi ocksa ofta far kommentarer om hur aktiv han ar... men icke i skolan! Han ar lugn som en filbunke dar tydligen och ar ganska blyg. Skumt hur man kan vara tva personer sa dar...
Kram!

Anna sa...

men oj vad faarligt att en treåring inge kan skilja ovan från cirkel! Herregud. Snacka om att leta fel, hehe.

//Its all about me

Emmama sa...

Millan: Ja, det är verkligen intressant! Och vissa saker skiljde från hemma, det var samma för oss. Det är en så bra förskola med ordning och reda. Ska in och läsa hos dig snarast, hinner inte med allt jag vill just nu.. Kram!

Itsallaboutme: Ja, dessa saker fanns med på listan som de mäter barnen efter. Och här var det "gult" för Gustav, dvs han kan inte det. Blått betyder att man kan oftast och rött att man alltid kan. Jag tyckte det var helt ok att de nämnde att han inte kan det men håller inte med om att han bör öva på det. Han är ju så liten ännu! Tycker det är så hårda krav på barn ibland, gillar inte det alls.

Eva Henriksson sa...

Ja strunta i ovalen och rektangeln!
Men det var bra att du inget sa.
Vilken härlig kille du har.
min kille kan knappt knyta skosnören än i dag. Han är 38 år.
Det är personalen som inte vill knyta skor. Kardborrband är bra på barnskor.....Jag minns att det finns en snörning med resår......

Emmama sa...

Eva: Ja ibland måste man hålla tyst och hålla med. Vill inte att de pratar i personalrummet om att Gustavs mamma hämmar hans utveckling.. :D Kan något barn som är tre knyta skorna?? Jag blev så förvånad.. Härligt du skriver om din son! :) Kram!

Anna, Fair and True sa...

De är så hetsiga i Storbritannien! Barn kommer ju lära sig detta så småningom. Om han var 6 år kanske jag skulle börja oroa mig lite men nu?!

Vicky sa...

Knyta skor? Det håller jag på att lära min 7-åring nu...

Helena (Citronodlingen) sa...

Det finns vuxna som inte kan skilja på en rektangel och en kvadrat... Så det är nog inte så bråttom med det ;o)

egon sa...

Haha, jag skrattade rakt ut på jobbet nu när jag läste det här. Jösses!

pappa, emmas alltså sa...

Sa de något om att han klarar av alla reglage i morfars bil, att han kan mata in 8 cd-skivor i bilens Cd-spelare och att han deeutom gillar att lägga 10 pussel samtidigt.

Mia sa...

Det är ju överkurs att en 3-åring ska kunna det! Hjälp! Oscar är helt ointresserade av att lära sg färger, siffror och bokstäver. Allt är lila eller grönt. Albin å andra sidan kunde alfabetetnär han var två. De utvecklas så olika. Vilken 3-åring ehöver vet sillnaden på en kvadrat och en rektangel? Kram!

Emmama sa...

Anna: Håller helt med, det är sån himla brådska med allt men inget tyder på att det är vettigt att försöka lära barn så tidigt. Kram!

Vicky: PRECIS, tack. Treåringar har kardborreskor. Punkt. :) Kram!

Helena: Exakt. Jag lärde mig skillnaden när jag var typ 15.. Kram!

Egon: :D

Pappa: Jo, men alltså. Och hans morfar har ett jävla bra minne.

Mia: Precis, de är så olika alla barn! Gustav frågar ofta om färger och siffror men jag sitter inte och aktivt lär honom det ännu. Svarar såklart när han frågar och han visar intresse men är inte ännu den som tar upp det till diskussion. Men det tycker nog personalen på GGs förskola att man ska.. Well, well.. Kram!

satja sa...

Oj! Kan bara nämna att Kevin inte kan något av ovanstående och jag tänker VERKLIGEN inte lära honom att knyta skor nu. Känns som att det är något man kommer träna på när han är ca 6.Håller med dig om att jag tycker att det är så tråkigt att man ställer så höga krav i så låg ålder. Tycker det är jätteintressant med utvecklingsamtal men jag gillar inte när det pratas om att prestera osv.Det är roligare att höra om vem dem leker med/vad dem leker med/hur dem fungerar socialt osv Låt dem få vara barn, den tiden kommer aldrig tillbaka!

Emmama sa...

Satja: Precis, tänker absolut inte öva detta med G men om han frågar så kommer jag svara. Jag tycker det känns alldeles för tidigt med skolinlärning nu men här är det annorlunda MEN det håller på att ändras tack och lov. Tycker också det sociala är det viktiga nu och hur han funkar med sina kompisar, om han verkar osäker i några sammanhang osv. Vi tänker nog nästan alltid likadant! :) Kram!

Saltistjejen sa...

Kul med utvecklingssamtal! Vi ska på ett snart. Men DU KAN han verkligen inte skilja på en fyrkant och en rektangel!! HUUUU!!!!! Det kommer aaaldrig bli folk av honom då?!?!?!!!! ;-)
Haha, jag tycker det är lite lustigt med sådana typer av milstolpar så tidigt. Tror själv jag lärde mig skillnaden på dessa saker när jag började skolan i 7-årsåldern.
Men som sagt, det är bra att ha samtal med lärarna så man får veta lite mer om hur de interagerar och är ihop med de andra barnen tycker jag. Sådant som man som förälder inte alls ser. Särskilt inte som jag är 100 procent säker på att de beter sig annorlunda när föräldrarna är närvarande. ;-)
Kram!!!