torsdag, oktober 22, 2009

Låt oss prata väder

Bild från freefoto.com

Det har verkligen ösregnat här i två dygn nu. Och väder kan man ju diskutera i evigheter och det är intressant att tänka på hur detta med att vara klädd för alla väder kan vara en kulturell grej..? Ni vet ju vad vi svennar är uppfostrade till att leva efter, "det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder". Detta är det enda (?) svenska ordspråk Mwaniki tycker är ren rubbish. Han hävdar att det finns många svenska väder man helt enkelt inte utsätter sig för. Tex ösregn. Själv har jag (såklart) regnkläder och tycker vattenpölshoppande med GG är ett perfekt sätt att spendera en regnig dag på. Idag är dock M en tapper räka som gett sig ut i detta ösregn för att träffa en fellow Kenyan som är på affärsresa i Aberdeen. Frågan är dock om denna man vågar sig ut i detta väder och kommer till deras mötesplats..? Det får jag be att få återkomma om. Hur som helst hoppas jag att han, som bestämt, kommer till oss på middag ikväll. Jag ska göra lasagne för det hävdar M med bestämdhet att han aldrig ätit.

Men åter till väder. Jag besökte en skola här igår. En skola där några av mina klienters barn går. "Helloooo miiiiss" sa alla barnen i kör på uppmuntran av läraren jag var med. Det ösregnade under lunchen så alla barn spenderade rasten inomhus. Hm. Den lärare som visade mig runt bad nästan om ursäkt till mig som skandinav. För så sa hon. "I almost feel I have to apologise to you being a Scandinavian". Hon hade nämligen jobbat som lärare i Norge något år och där var alla barn ute varje rast oavsett väder. Ja jo, det är samma i Sverige sa jag. Men jag förstår att barnen inte kan vara ute om de inte har kläder för det, sa jag också. Har man en adidasjacka och gympaskor som enda uteplagg och inga extrakläder med sig blir man ju sjuk av ösregn.

När jag hämtade Gustav på dagis igår berättade hans lärare Sam att "all the kids just loved Gustav's waterproofs today" och att Gustav var den enda som varit torr när de kom in från att ha lekt ute och han hade kunnat vara ute längst. HURRA, de hade i alla fall varit ute. Inga andra barn hade nämligen haft regnkläder med sig. Trots ösregn redan på morgonen. Inte av elakhet eller dumhet. De har förmodligen inga regnkläder. För regnar det så är man inomhus. Rent generellt. Gympaskor och vanliga jackor igen.. Därför körs nu en kampanj på dagis där alla föräldrar kan signa up för att köpa regnkläder genom ett företag och det finns lite olika modeller upphängda på dagis som man kan titta på. Jag kan dessutom inte påminna mig om att jag sett mycket regnklädder i butikerna här. Gummistövlar ja, men inte regnställ. Blir nåt att importera från moderlandet kanske..?


Hur är det där du bor?

23 kommentarer:

Pysen73 sa...

Det är samma här, det finns liksom inte... och de enda gummistövlarna som finns är såna där riktigt tråkiga gröna bondestövlar... Jag vill ha flashiga gummistövlar!

Annika sa...

Men jag kan nästan hålla med din man. Det talesättet har alltid retat mig, och jag är svenne :-)
Det finns visst dåligt väder, ja vidrigt väder! Väder man inte vill gå ut i vilka kläder man än har...
HAHA.
Men visst, ibland blir man så less på att barnen inte går ut här om det duggar lite, och ibland blir man så less när man ser kids i tunna jackor då det är -11 grader.
Vi nordbor vet iallafall hur man ska klä sig om man måste ut i ruggväder, eller inte alltför ruggigt väder...
Intressanta skillnader även i det, och då kan man ju tycka att kiddsen där du bor borde ha bra regnkläder, men så är det då icke...
Kram!

Millan sa...

Dar jag bor (;-)) sa har alla barnen (tror jag) ett sett med regnklader o aven stovlar staendes i skolan. Barnen har mojlighet att spendera 80% av dagen utomhus och da aven om det regnar eller mot formodan skulle snoa. Bra tycker jag! For finns det nagot roligare for en fyraaring att skutta omkring i vattenpolar?

anna of sweden sa...

Det är intressant det där. Tror faktiskt att det bara är vi skandinaver som trotsar regn och vistas utomhus sådana dagar.

Och det är faktiskt ett ganska dumt uttryck ... :D

Sussie sa...

Oj. Intressant med dessa kulturskillnader, verkligen.

Här är det regnkläder som gäller också. :) Glömmer vi dem så tjatar dagispersonalen på oss och så får de under tiden låna regnkläder från dagiset.
Så vi har regnkläder x 6. Två ungar och 3 platser, hemma, dagis, stugan.

Eva h sa...

Ja regnkläder är fina och ger möjligheter för ägaren att röra sig ute. Det gäller även pensionärer. Jag cyklar mina 4 km till skolan även i ösregn (med regnbyxor och regnjacka med huva.)
Jag gillar mina regnkläder men tyvärr har tonåringarna inga! Bara småbarnen. Nej tonåringar vill inte ha stövlar eller regnjackor alls- endast om de är ute och seglar på sommaren! De har inga stövlar. De slutar i 12 årsåldern ungefär.....men börjar nog ofta igen som vuxna.....visst är det konstigt! Bra att Gustav har!

Eva h sa...

Ja regnkläder är fina och ger möjligheter för ägaren att röra sig ute. Det gäller även pensionärer. Jag cyklar mina 4 km till skolan även i ösregn (med regnbyxor och regnjacka med huva.)
Jag gillar mina regnkläder men tyvärr har tonåringarna inga! Bara småbarnen. Nej tonåringar vill inte ha stövlar eller regnjackor alls- endast om de är ute och seglar på sommaren! De har inga stövlar. De slutar i 12 årsåldern ungefär.....men börjar nog ofta igen som vuxna.....visst är det konstigt! Bra att Gustav har!

StrandMamman sa...

Min gudson i London fyllde 1 år för ett par veckor, i present av oss fick han regnrock & regnbyxor med Bamsefigurer på (från Lindex!). Fick redan på födelsedagskvällen ett foto där han var fullt regnklädd utomhus :))

Hoppas att många av dagisföräldrarna inser hur praktiskt det är med regnkläder, och gör en beställning!

pim, sa...

intressant jämförelse. men jag håller med M. det finns dåliga väder.. minusgrader tex:) fast just nu är det regn regn regn regn regn regn och åter regn i småland
fast jag har faktikst införskafat en stoor regnponcho(som ligger oupppackad :P)

Johanna Siljehagen sa...

Här är mammorna skräckslagna när det blåser lite utomhus. Bra jobbat. Man kan påverka till det positiva även utan ord. Vad roligt att läsa om detta!

Fin bild! Fastnade för den på en gång.

Anna, Fair and True sa...

Om jag har förstått det rätt så är det framför allt i Skandinavien man är bra på regnkläder (och att vara ute i regn). Det är egentligen konstigt att britter inte är bättre på det, eller belgare, när det ändå regnar så mycket där. Mycket mer än i Sverige. Fast brittiska vuxna kan ju i alla fall ha en oljerock och gummistövlar. Om de är rika och har mark att vandra på vill säga. Och tillhörande hund.

Själv gillar jag inte regn så mycket men egentligen är det för att jag inte har rätt kläder. Jag har gummistövlar på landet men borde köpa några (snygga) att ha i stan också. Sedan gillar jag inte att få regn i ansiktet och ögonen, särskilt när man ska till jobbet och vill vara fin. Så därför vill jag snarare ha paraply än regnrock när jag går till jobbet.

Jag är inspirerad av ditt inlägg och ska lägga upp något relaterat som jag råkade läsa idag!

It´s all about me sa...

du kanske kan starta business där borta? :) Tänker jämt att jag måste köpa gummistövlar, sån jävla bra uppfinning. Och det var ju svinkul att vara ute i regnet som liten, heja Emma!

Ps. Jag tycker det där talesättet är ett av de absolut BÄSTA vi har, men såklart är det lite påklistrat eftersom vi måste tänka så - hur ska man annars kunna göra något i detta land den största delen av året?

olgakatt sa...

Men snälla nån, så som det regnar på Brittiska öarna! Är inte Hunter-stövlarna brittiska - dom som är så poppis här nu? Eller kanske irländska...

Jag hade en kollega från Sudan som hade gjort sin specialistutbildning i Edinburgh. Han berättade om en dit nyanländ landsman som kommit för detsamma. Efter ett par dagar kom han inte till jobbet och alla trodde han kanske var sjuk, han hade inte telefon. När han inte kommit på ett par dar gick någon hem till honom för att kolla. Han var frisk som en nötkärna. Men varför kommer du inte till jobbet?? Jamen DET REGNAR JU! Tablå.

Emmama sa...

Pysen: Det är väl himla konstigt.. Men jag märkte verkligen hur WOW det är med regnkläder, det är nästan like som att vara utklädd! :D

Annika: Nämen du, det är ju ett JÄTTEBRA talesätt! ;) Jag älskar att vara ute och plaska, jag kommer aldrig växa upp! ;) Verkligen intressant dock hur olika det kan vara och här tycker jag också ofta att barn är alldeles för kallt klädda, hu! Kram!

Millan: Vad BRA att det är så. Här är det jämt lappar uppe som ber föräldrar ha med regnkläder och på jobbet ställs alla eventuella aktiviteter in om det regnar för regnkläder existerar inte... Trist! För exakt, vad kan vara roligare??? :) Kram!

Anna: Näe, tycker du också det är dumt?? ;) Jag tycker det är helt rätt och bra! Tror också det kan vara en skandinavisk grej.. Kram!

Sussie: Vi har också dubbla uppsättningar och det känns bra och vettigt. Skulle inte gilla att Gustav fått vara inne en hel dag på grund av regn.. Kram!

Emmama sa...

Eva: Skönt med ännu en som trotsar vädret! :) Det är ju inga pix alls att vara ute i regn med bra kläder, det är ju som talesättet säger! :) Jag var faktiskt ingen regnklädervägrare i tonåren men så har jag alltid varit lite trist och präktig, haha.. :) Kram på dig!

Strandmamman: Ååååh vilken fin present och det verkar ju verkligen ha varit uppskattat av både lillot och hans föräldrar! Bamse är ju dessutom galet söt! Hoppas också på massbeställning av regnkläder så alla barnen kan vara ute mycket! Kram!

Pim: Neeeeej, det finns bara dåliga kläder, kom igen nu! ;) Du är en sån lyllis som bor i vackra småland!! :) På med ponchon och UT!

Johanna: Välkommen hit, ska snarast kolla in din blogg! :) Bilden är underbar, finns mycket fint och gratis på den sidan!

Emmama sa...

Anna: Vad kul med ännu mer vädersnack! Jag upplever dock inte alls att det regnar mycket i Aberdeen, det ska tydligen vara betydligt värre på andra sidan. När vi bodde i Göteborg tyckte jag det regnade JÄMT men här har det inte varit mycket regn alls de två åren vi bott här.. :) Men det är verkligen konstigt att regnkläder är så ovanligt och att man kan föredra att ha barn inne än att köpa regnkläder är ju svårt för mig att förstå, jag har kläder till alla väder och älskar att plaska i pölar och sparka runt löv.. :) Ska kolla din blogg efter vädersnack nu! :) Kram!

Itsallaboutme: Ja lite regnkläderbusiness vore ganska coolt, måste kolla hur marknaden ser ut och typ om tex H&M säljer det om det säljs nåt.. För det borde ju finnas många barn som behöver.. Jag älskar det talesättet och älskar att vara UTE i alla väder och skulle aldrig hålla G inne för att det regnar. Hu!

Olgakatt: Javisst är det konstigt! :) Vet inte riktigt vart de stövlarna kommer ifrån dock.. men kanske är man bättre på regnkläder i England..? Älskar din berättelse om personen som inte kom till jobbet. Kan säkert låta helt rimligt för honom men väääldigt konstigt för oss som är så vana vid regn! :)

Anette sa...

Här är det alltid rast INNE när det regnar eller snöar, eller om det har regnat innan och det är blött, eller om det ligger snö på marken... ja du fattar...
Emily har alltid haft importerade galonkläder från sverige men det har liksom inte varit ide att skicka med dem till skolan. Vi promenerar till skolan, i alla väder, så då har hon gummistövlar på sig men det börjar bli lite pinsamt tycker hon för ingen annan har på sig det.... typiskt. När hon var mindre och inte börjat skolan var vi alltid ute och plaskade på lekplatsen när det regnade, och vi var alltid ensamma!
Som tur är så regnar det faktiskt inte här lika ofta som i Sverige (eller skottland!), kanske om det gjorde det skulle barn ha mer regnkläder, annars skulle de ju aldrig få komma ut!

Saltistjejen sa...

Vad skumt! Skottland av alla ställen!! Det är ju känt för allt regnande.. ;-)
Här finns bra regnkläder och stövlar. En masse. MEN jag vet inte om de är lika bra som svenska. Eller så är jag bara stupid swede. Men som sagt på dagis ska alla barn ah kläder för att kunna vara ute oavsett väder. Står det i deras "handbok" iallafall. Gäller både regn o snö. Som svensk tycker man det är självklart men visst det är olika i olika kulturer. Dels kan jag förstå om man komme från ett land som alltid har varmt. Och då kan man tycka att kyla känns fruktansvärt. En av mina fd kollegor var såååå rädd för att promenera med sin dotter ute när hon var rätt ny. Hon är född i november dottern alltså. Det var ca 4 grader minus då. Jag såg nog ut som ett frågetecken. Berättade att i Sverige ställe många ut sina vagnar för att barnen ska sova ute även på vintern. MEn självklart är de påpälsade till tusen. haha hon såg ut som om jag sagt att i Sveige slänger man ut bebisar genom fönstret. Från 7:e våningen...! Själv var jag mer räd att E skulle få värmeslag. Hon är ju född på sommaren och det var jättevarmt o fuktigt här den sommaren. Men som sagt, jag tror det handlar om vanesak. Att veta hur man ska klä sig och var man ska vistas oavsett stark kyla eller stark värme.
bra att G har bra regnkläder iallafall!! :-)

Cecilia/svengland sa...

Samma här som i Skottland antar jag! De flesta barn tittar avundsjukt på min lilla M's regnställ när hon hoppar och plaskar i pölarna när det har regnat! Jag brukar alltid köpa dem i Sverige, det finns att få tag på här i London men de är så himla dyra!

Emmama sa...

Anette: Konstigt det där för det FINNS ju faktiskt kläder att köpa och i alla fall på mitt dagis upplever jag inte att det handlar om att man inte har råd utan att man aktivt väljer bort att köpa det eftersom det ändå bara är att undvika regn och rusk. Har också hitills köpt allt i Sverige, funkat riktigt bra! :) Kram!

Saltis: Jag har alltid tyckt att mammor som låter barn sova ensamma ute är dumdristigt modiga! ;) Inte bara för kylan för jag lämnar icke ett barn ensamt ute (även om det skulle vara i min trädgård). Skulle inte ens lämna en bebis i ett stängt rum, men jag är säkert extrem... ;) Gustav föddes när det var massor av snö men han har ute mycket redan från början och jag tror det är bra med frisk luft för det finns så mycket bra kläder! :) Kram!

Cecilia: Javisst är det DYRT här, har också köpt allt från Sverige och har haft turen att få mycket från mamma också! :) Sverige rules på regnfronten! :) Kram!

Marianne sa...

Här finns inga regnkläder. Alls. Tror inte det blir någon vidare bra affär att importera regnkläder heller. Fast ibland kan det ösregna här med. Men det är rätt exotiskt.

Paraplyer finns i alla fall. De är bra att skydda sig mot solen med. : )

Hahaha, han är för rolig. Att man helt enkelt inte utsätter sig för vissa väder : D

Kram!

Emmama sa...

Marianne: Inga alls, wow?! Men det behövs väldigt sällan kan jag tänka mig? Mwaniki pratar om regnet i Kenya som helt olikt det här. Mer ÖS, inget himla duggande. :) Ja, han är ganska rolig faktiskt.. Kram!

Anonym sa...

[p]Unique water ripples Epi leather (upper row), top-quality [url=http://www.ccheaplouisvuittonhandbags.com]louis vuitton handbags outlet[/url] interpretation of the head, and applied to the Alma handbag, preached a beautiful rainbow colors the trend and classic combination . A wonderful encounter Braccialini [url=http://www.ddiscountlouisvuittonbags.com]discount louis vuitton bags[/url] 2013 spring and summer series
Series Mangrovia romantic and graceful aqua blue coupled with simple profile shape, generous, yet elegant style . It goes without acute that work area is the [url=http://www.louissvuittonbags2012.com]vintage louis vuitton bags[/url] best place to buy waterfall discount Louis Vuitton bags . Whether she隆炉s wearing a casual cool maxi or dressing up basic denim, the bag adds a boho chic vibe to any outfit . In addition to tanning, coating relatively basic steps, Coccinelle for the first time the use of the punching process, with the smooth leather hair difference reaches the cortex most [url=http://www.ddiscountlouisvuittonbags.com]new louis vuitton bags[/url] effective . Elegant and refined Hongqiao will be meticulous friendly service to provide customers with distinguished experience of internationalization . 7, leather goods such as produce stains black spots, may be tried alcohol swab material to stick to the same skin color . What place is for you?
? has is, we believe, spring arrives . Bridge to make new large condenser classic chic Louis Vuitton Alma handbag
Large [url=http://www.ccheaplouisvuittonhandbags.com]cheap louis vuitton handbags[/url] publicity photos taken by Steven Klein, depicting a group of lively young woman traveling around the world and the story of the encounter of the three cities of Paris, New York and Shanghai.[/p][p]271 Special showrooms also about to open, displayed on the 45 square meters of space the LM Cuir time to mark a full range of family: including handbags, small leather goods, leather belt, luggage series, so stay tuned . Workshop for children
With four rooms, workshop-boutique Falakolo can accommodate up to 35 people simultaneously . I t w i l l a l s o p r e f e r a b l y p a d d e d w i t h t i s s u e p a p e r . Undoubtedly what you need in many online shops that you have at your disposal you will find . The YOUNG Mummy's most glamorous and classic retro rich connotation bag Mangrovia series:

Simple and elegant micro-bright skin surface texture of vertical stripes to create a sense of low-key and elegant lines and exquisite decorative tassels adds a clever and charming . L e a t h e r b a g s a v a i l a b l e h i g h - d e n s i t y n a n o - s p o n g e t o u c h t h e n e t t o w i p e s u b t l e d i r t , t h e u s e o f o r d i n a r y w h i t e p e n c i l e r a s e r r u b g e n t l y w i p e t o r e m o v e ; s e v e r e s t a i n s , a v a i l a b l e h i g h - d e n s i t y n a n o - s p o n g e t o u c h n e t w e t w i p e , r u b b e f o r e w i p e t h e f a d e i n o b v i o u s p a r t s , a n d t h e n a f t e r t h e l e a t h e r b a g c a r e a g e n t s f o r c l e a n i n g a n d m a i n t e n a n c e , [url=http://www.ddiscountlouisvuittonbags.com]cheap louis vuitton bags[/url] a n d s o e x t e n d t h e i r u s e f u l l i f e . The luxury handbag manufacturers are trying to deal with a seller related issues . 6, leather goods, hardware maintenance, use a dry cloth to wipe.[/p]