lördag, oktober 17, 2009

Morgon på Walker Road

Vi käkar äggröra med spenat och toast. Dricker kaffe och kollar på morgonTV. Idyllen bryts då Gustav bygger en lego-pistol och skjuter mot mig, skriker åt mig att vara DEAD och att jag måste ligga på marken och blunda. När jag lyder (vad annat göra) skriker han "yeah we did it, she died" och fortsätter skjuta på mig. Där jag ligger dead på marken. Och så lyfter han handen för att göra high five till sin pappa som tack och lov avbryter leken och kör allvarliga samtalet med honom. Om att man ska vara snäll mot den enda mamman man har och att glada lekar är bättre lekar.

Nu ska jag försöka hämta mig från denna attack och förbereda mig för långa passet.

PS. Jag cyklade inte genom parken i torsdags, lovar. Cyklade LÅNGA omvägen, bara för er skull. DS.

14 kommentarer:

It´s all about me sa...

Viken morgon! Han kanske hämnades för att du sa att han var 3 and a half och trodde att du skulle CUT IN HIM? :)

Marianne sa...

DUKTIG Emma! Fortsätt cykla långa vägen när det är mörkt!

Kramar!

Eva Henriksson sa...

Näe så där får han inte fortsätta.
Han menar ju inte något illa men vi känner ju något otäckt. Jag minns min Kalle som inte fick skjutvapen (pappan vapenvägrare)och ändå kom han hem med ett lånat plastgevär som han var så förtjust i. Hua. Man kan inte hindra men motverka försiktigt. Emil hade ju sin bysse han också.....Bra att "bananodlarn" hjälpte till.Kram

Eva Henriksson sa...

Bäst att inte cykla genom parken!
Någon måste ha varnat dig?
Du måste ju vara rädd om dig nu extra när du är en mamma också.
Jag cyklar genom skogen till skolan och det är en mycket vacker skogsväg delvis vid en sjö.
Många vågar inte här heller men jag tycker det verkar så lugnt bland rödhakar och solstrålar.

KARLAVAGNEN sa...

Bra!!! Stolt över dig! Undrar vad G fått idén om attt det skulle vara coolt att skjuta någon? Bueno, inte helt ovanligt. Barn leker ju och hajar inte vad det egentligen innebär.

Saltistjejen sa...

Jag tror att ALLA barn i ALLA tider lekt krig. Det är inget att oroa sig över SÅ LÄNGE MAN OCKSÅ KAN PRATA MED DEM om vad et EGENTLIGEN BETYDER I VERKLIGHETEN!!!
Men jag är också av den mycket bestämda uppfattningen att jag INTE tror på att förbjuda barn att leka krig! Jag tror även detta är en nödvändig fas i barns utveckling. på grund av flera skäl. Det ena är att barn inte förstår vad liv och död är. Detta är mycket svåra och abstrakta begrepp och just detta att leka tt man kan döda någon tror jag verkligen är en del av hur de bearbetar och leker med detta "konstiga" begrepp. Det viktiga är väl att man som vuxen då kan ta avstamp i denna lek och på så vis prata om just död och liv med barnen. Minns att mina föräldrar gjorde det. De frågade mig om jag förstod vad död var och vad som hände om någon dog. Självklart gjorde jag itne det, men vi filosoferade runt detta begrepp och vi pratade om detta att i leken kan man döda någon utan att det gör något men på riktigt så betyder döden något heeelt annat.
Sedan tror jag (som är biolog) att just krigslekar är något som handlar om urkrafter i oss. De flesta sk högre djur inklusive människan har ungar som leker krig i ngn form. kattungar brottas hundvalpar likaså. Det handlar om instiknter och om att lära sig behörska både sin kropp rent fysiskt samt detta att vi faktiskt är territoriella. En stor del av vår överlevnadsinstinkt bygger på att försvara vårt territorium. Självklart är detta inte något som i verkliga livet är så snyggt. Alla krig bygger ju på detta. Men som sagt jag tror att det är en så stor del av vår instinkt att detta är en av orsakerna till at alla barn hittar ett sätt att leka krig. oavsett om de får leksaksvapen eller ej. MEn som jag skrev innan så är det inget farligt. Tycker jag. utan lika naturligt som andra lekar. Det viktiga är som sagt att man som vuxen kan prata om vad detta betyder i verkliga livet. Få dem att förstå lite mer om vad det innebär att dö och att ta ngn annans liv. Och det lverkar ju Bananodlaren lyckats väldigt bra med så en appplåd till honom! :-)
Bra också att du cyklar låååånga vägen!!! Duktig flicka!
Stor kram nu och sorry för denna långa kommentar.

satja sa...

Bra att du inte cyklade genom parken!Åh vad jag blev sugen på färsk spenat när jag såg din bild.Imorgon ska jag prova ett nytt recept,kycklingratäng med pasta. Skriver och säger om den blev bra. Det såg enkelt ut och inte så dyrt.Det gillar vi!kram

olgakatt sa...

Jag leker gärna med ungar men om dom "skjuter" på mig avbryter jag och säger att det vill jag inte leka. Är det läge har vi ett snack, annars går jag min väg. Det sätter förhoppningsvis igång nån fundering i alla fall varför jag plötsligt inte vill vara med längre..... Är det ett barn jag "passar" sätter jag mig med en tidning och då brukar vederbörande komma och undra. Mycket beror ju på hur gammal ungen är.
Leker dom med varandra och alla är med på det är det en annan sak. Men jag tycker ändå att man ska prata med barnen om det.
Eloge till Gustavs pappa!

Marianne sa...

Intressant det Saltis skriver! Det låter vettigt.

Emmama sa...

Alla: TACK för intressanta synpunkter! Eftersom detta var Gustavs första prat om något våldsamt tyckte jag det var vettigt att låta honom, en gång för alla hoppas jag ju, leka färdigt leken innan vi kom med pekpinnar. Jag tror det är farligt att säga stopp och nej direkt utan att visa konsekvenser av hans handlande för då förstår han ändå inte. Att jag spelade med ska alltså inte ses som att jag uppmuntrade honom till att skjuta på människor, jag hoppas inte det uppfattades så när jag skrev det. Jag blev nyfiken på hur långt han skulle ta det och hur mycket, om något, han förstod. Vi hade ett bra snack efteråt och ännu har han inte lekt nåt liknande i alla fall, vi får väl se vad som händer. Jag har aldrig och kommer aldrig köpa något vapenliknande till honom men att han faktiskt byggde ett vapen av sitt lego visar väl på nån typ av nyfikenhet och jag tror som Saltis, att det är en naturlig del av mognaden och utvecklingen. Och uppenbarligen är det nån i kompisgänget som sett/hört nåt som sen testats vidare och snappats upp av Gustav. Jag är totalt oskrämd av detta och tycker det är helt odramatiskt men tyckte det var en liten händelse som var värd att dela med sig av så tack för all input! Diskutera gärna vidare! KRAM alla!

Anna, Fair and True sa...

Haha, lite roligt och gulligt samtidigt som det såklart behövdes ett snack med honom. Men det är väl en del av barns utveckling, att testa gränser, att handskas med döden osv.

Vad gott det såg ut!

Emmama sa...

Anna: Ja det var nåt nästan komiskt över det samtidigt för han hade ju ingen aning om vad han gjorde eller vad det hade betytt att gjort så på riktigt.. Det var supergott, vår typiska helgfrulle, vi är galna i ägg. Kommer snart bli HÖNOR hela bunten :D

Taina sa...

Skrattar lite åt G´s lek, för visst är det så att det är ju bara en lek. Men ibland får jag göra samma sak med Minstingen när hon leker attack av dinosaurier och vi alla dör ut, typ. DÅ får jag ta ett snack med henne.

Kram!

Emmama sa...

Taina: För väl att du kan skratta åt det för det var ganska roligt när det hände. Men tack och lov har vi inte lekt detta fler gånger... ÄLSKAR din dotters lek, kan se det framför mig! :D Kram!