måndag, april 05, 2010

Om Sverige

Jag har valt att följa de två just nu största sverigenyheterna, dubbelmordet i Växjö och parkeringsmordet i Landskrona, också från den vinkel som presenteras på forumet Flashback. Det är med konstant magont som jag här hittar, namn, foton, folkbokföringsadress, c/o-adress, kulturell tillhörighet och allmänt skvaller om de misstänkta. Att den ena "låter romsk på namnet och förmodligen är prostituerad som sökte hämnd då hon inte fick betalt som hon skulle" och att den andras flickvän var någons "före detta kollega som inte alls verkade vara typen som skulle bli ihop en en gangster från Irak eller nåt". Allt skrivs i yttrandefrihetens namn. Sanning som osanning, skvaller, fördomar och säkert en del korrekta uppgifter.

Anhöriga till den för parkeringsmordet misstänkte mannen fruktar för sitt liv då otaliga mordhot riktats mot dom via brev och telefonsamtal. Polisen hävdar enligt Aftonbladet att detta är en taktik för att deras familjemedlem ska få medlidande. Nåt dummare har jag väl aldrig hört. Debatten på det nämnda forumet vittnar om utspritt hat och utspridd rasism. Kadhammar manar bland annat på grund av detta till eftertanke och påminner om att det inte är kulturellt någonstans att slå ihjäl gamla damer.

Sverige känns lite läskigt just nu, så där på håll. Jag vet inte hur snacket går i de här två städerna nu men tidningarna försöker ge en bild av den "kylan" som många intervjuade på plats pratar om.

Och så är det valår - hur kommer detta påverka utgången och valdeltagandet?

9 kommentarer:

pappa sa...

Intressant bild du får av två tragiska händelser.

It´s all about me sa...

Kan bara säga att Sverige känns läskigt inte bara på håll, det går käpprätt utför för det här landet, på typ alla sätt.

egon sa...

Självklart går det inte käpprätt utför, men det finns tendenser som är jävligt obehagliga. Tror absolut att utgången av valet kommer bli väldigt intressant ur fler aspekter än bara vem som står som vinnare av valet. Men, jag är bra mycket mer orolig för hårdare tendenser hos "vanliga" partier än att t ex SD tar sig in. Faktiskt.

Emmama sa...

Pappa: Ja, det ger mycket att fundera över... Kram!

Annaluna: Hur menar du då?

Egon: Jag tror som du att det finns hopp och mycket som är bra men att tex detta känns skitläskigt! Och så valår på det! Jag loggade snabbt in på Lunarstorm för några månader sedan och 34% skulle rösta på SD om de kunde. Det är inget tvärsnitt av svenska folket på något sätt men så skrämmande! Håll tummarna för ett bra valår!

egon sa...

Ja, men har det inte generellt alltid varit så att när yngre, speciellt de som inte ens får rösta ännu, tillfrågas så syns såna här tendenser? Men jag tror samtidigt absolut att det är värre nu än förr. Men det är ju också det t ex SD vinner på, de är vansinnigt duktiga på att ha konkret retorik som alla förstår. Tänk om övriga partier faktiskt kunde lära lite från dem på så sätt.

För övrigt hörde jag precis på nyheterna att det är val i Ungern och Slovakien ohc där har man samma oro som här för utgången i valet, så detta är VERKLIGEN INTE bara ett svenskt problem utan åsiktsströmningar som sker över hela Europa. MYCKET obehagligt. Men det gör det också än viktigare att rösta!

Marianne sa...

Det är fruktansvärt! INGEN är skyldig förrän fallet är prövat och bedömt i domstol. Vi skryter om att vi är så himla bra och duktiga i Sverige, att där har vi minsann en rättsstat till skillnad från både den ena och den andra - och så hängs ännu icke dömda personer ut med namn och allt!

Att dessutom lägga allt på etnisk tillhörighet är groteskt! Jag misstänker att jag kommer att bli rabiat när jag har landat på svensk mark igen. Någon kommer att bli tvungen att hålla i mig så att jag inte gör bort mig helt hundra gånger om dagen.

KRAM!

Anna, Fair and True sa...

Usch ja, trist utveckling detta med att lägga upp namn och uppgifter. Vad hände med att man ses som oskyldig till man faktiskt är dömd? Sedan tror jag verkligen inte att det håller på att gå utför med Sverige. Finns så mycket positivt också.

Petra H sa...

Jag tycker också att det är otroligt otäckt att läsa om parkeringsmordet i Landskrona och det är så himla typiskt att det hände just DÄR, där SD redan är så starka. Jag hoppas verkligen att folk fattar att det inte har något med kultur och etniskt bakgrund att göra :-( och att det INTE påverkar valutgången i höst.
Polisens uttalande reagerade jag också på, snacka om att Landskronapolisen är FÖRDOMSFULL och jag hoppas verklgien att någon ansvarig tar upp det uttalandet för så bör inte en myndighet uttala sig i media
KRAM!

Emmama sa...

Egon: Det är en skrämmande utveckling - alla borde rösta! Kortsiktiga, fördomsfulla och hatiska åsikter, att det ska vara nåt som lockar, läskigt!

Marianne: Gillar tanken på att ha dig i Sverige och läsa dina tankar om vad som händer där. You go go go, på dom bara! :) Kram!

Anna: Bra med en positiv röst, den är viktig! Hoppas du har rätt! :) Kram!

Petra: Håller helt med dig. Landskrona var redan en bekymmersam plats utifrån det perspektivet.. mycket olyckligt. Skrämmande uttalande av en polis, det borde jag anmält så det utreddes. Tonen på Flashback var VIDRIG. Kram!