måndag, januari 25, 2010

Skola eller förskola, det var frågan...


Då Gustavs födelsedag ligger som den gör (23/2 - snart, kul) var Gustav välkommen att börja skolan efter sommaren. Riktiga skolan. En fin stor skola på vår gata. 4,5 år gammal. Vänta vänta sa mamman och undersökte detta lite närmare. Ville ju inte vara en sån som sa NEJ direkt bara för att vi inte gör så hemma i Sverige. Men det kändes alldeles för tidigt. Även om det går jättebra för honom i förskolan och även om han gör bra ifrån sig på franskan och dramaklasserna de har där nu. Men efter ett bra samtal med föreståndaren på Gustavs förskola har vi kommit fram till att han stannar kvar där ett år till. Då blir han istället 5,5 år när han börjar skolan efter nästa sommar och eftersom planen är att någon gång flytta till Sverige igen är han ju mer i fas med skolsystemet om han börjar nästa år.

Att skola ens finns med i planeringen redan är så svårt att ta in - han är så liten ännu och behöver leka mycket mer innan allvaret börjar. Och jag vill inte riskera att han får en negativ bild av skolan genom att låta honom börja för tidigt, innan han är redo.

Så, ännu ett föräldrabeslut fattat. Check!

14 kommentarer:

Satja sa...

Hej vännen! Jag håller med dig som vanligt men jag tycker att det är jättebra att du inte är helt negativ till något nytt utan att du tänker över saker ordentligt,men jag skriver ju också till en av mina klokaste vänner. Ibland måste man få fundera och tänka och sedan komma fram till något. Tycker själv att det är så tråkigt med människor som ALLTID är så negativa. Självklart kan man vara rädd ibland för nya utmaningar, men det är bättre att säga det än bara vara negativ. Livet blir så tråkigt när man ALLTID väljer den vägen. Det är inte alltid lätt att vara positiv, det är JAG ett levande bevis på den senaste månaden. Har bestämt att det var en fas och nu är den borta och jag hoppas att den inte kommer tillbaka på länge. Kul att Gustav får leka av sig i ett år till. Jag hoppas att vi kan träffas när ni kommer till Sverige. Skulle vara så kul. Då vet jag vilken kaka som jag ska baka hi hi hi. På tal om sötsaker. Har din kära hälft något favoritgodis från Sverige? eller han är som min hälft det vill säga inte så mycket för sötsaker! För då får DU den stora äran att välja något godis som kommer med i paketet till Gustav! Kram och ha en underbar dag!

Ewa sa...

Jaa så bra! Leken har en viktig roll i barnets liv och för att kunna/orka sitta stilla så behöver man ha rört sig och vilja fortsätta att röra sig.

Så roligt att det finns en tanke hos er att i en framtid flytta till Sverige igen.

Stora kramar

heffamamman sa...

Det låter som ett klokt beslut i mina öron. Att gå i skola hinner de nog göra till lust och leda senare i livet. I Holland måste barnen gå i skolan den dagen de fyller fem år, vilket betyder att nästan alla börjar skolan som fyraåringar. Vår stora kille fyller år i januari, men vi valde att sätta honom i skola redan i augusti (år 2000). På det sättet fick han en lugn start med bara omkring tio barn. Vid jultid hade klassen runt 20 livliga elever. Det var en internationell skola i Maastricht, så barnen flyttade lite av och an året om. Men vad jobbigt det var att lämna en ofta gråtande liten 4-åring i skolan när jag själv var hemmamamma då! För den idag så självsäkra tonårssonen var jättemammig och blyg den tiden. Jag var nog den enda mamman som körde med en ganska lång inskolning då.

Babbel babbel... Er kille verkar inte vara av den blyga sorten, så han kommer säkert att klara av skolstarten med glans sen då den dagen kommer. :) Måndagskram

Sussie sa...

Det låter som ett bra beslut.. ändå tycker jag att 5,5 känns tidigt det med..

Anna, Fair and True sa...

Låter som ett bra beslut. Smart tänkt också angående framtiden, om ni flyttar tillbaka.

olgakatt sa...

Tycker det låter klokt att vänta litet!
Nu är det väl inte längre lika vanligt med internatskolor i UK men jag har bevittnat hetsiga diskussioner mellan några av mina skotska vänner om det lämpliga av att skicka sina 4-5-åringar till sådana. Någon menade att "det har inte skadat mig", andra sa att det var deras livs värsta trauma och aldrig skulle utsätta sina barn för det.

Helena (Citronodlingen) sa...

Det blir nog bäst så tror jag också. Här börjar de inte jättetidigt, men det är på fullt allvar redan från första året, med långa dagar utan lekpaus, massor av läxor och dessutom läxor över loven. MYCKET läxor... Jag tycker synd om barnen...

Petra H sa...

Det låter väldigt förnuftigt, och jättebra att du tänkt över det hela och pratat med föreståndaren också. Min syster började som 5½-åring (född 2/1) i engelsk skola, och ett år senare i svensk skola (då ett år tidigare) och det gick väldigt bra.

Eva Henriksson sa...

Vilka kloka föräldrar han har den där Gustav.
Leka leka leka är barnens första stora arbete!!!
Så skönt att han får leka vidare.
Tänk när ni kommer till Sverige kommer Älmhultarna att jubla.!!!!
Det är skönt att kunna träffa barnbarnen spontant.
Kram

Anette sa...

Låter som ett bra beslut! Tur att ni har möjligheten att välja hur ni vill göra.
Emily började skolan när hon var 5.5 och jag tyckte hon var så liiiiten!!! Usch, tiden går för fort!!
Spännande att ni har Sverige flyttplaner i framtiden...

Saltistjejen sa...

Visst känns det ovant med så tidig skolstart. Även här i USA börjar ju barnen tidigt med skolarbete. Även i pre-school och framförallt Kindergarten så är det lärande som gäller. Men sedan är det nog väldigt olika hur olika "skolor" drivs också. OCH hur olika barn är. Tycker det är bra att ni gjort vad som känns rätt för G.
Det kommer bli så bra så!
KRAM!

anna of sweden sa...

Låter som ett bra beslut.

Får lite hicka när jag läser om franskaklass och dramaklass när man är 4,5 år! Men å andra sidan har jag alltid förespråkat tidig inlärning - både av språk och annat. De är ju som små vetgiriga svampar de där småttingarna. Det VILL lära sig. Och så länge det görs på ett lekfullt och kul sätt är det bra. Tycker jag. Men läxor och sådant. Det kan man gott vänta med. ;)

Cecilia/svengland sa...

De är ju inte så mycket allvar när de börjar "skolan" i den åldern!!! Var det nursery eller reception han skulle börja i???? De leker ju faktiskt hela tiden ändå och läxor har de definitivt inte!!! De är fakitskt himla bra för dem att lära sig hur skolan funkar innan det blir på allvar!!! :-)

Emmama sa...

Tack alla for intressanta synpunkter. Langa eftertanksamma kommentarer, det gillar jag!! Det var ett enkelt beslut att ta efter lite funderingar for jag har ett livligt barn som behover ett ars forskola till. Han gar i pre school nu sa primary 1 ar val nasta anhalt om jag fattat ratt? Jag gillar att de har "classes" redan nu for det ger lite ovning och pa dessa skoter han sig jattebra och det ar kul att hora! Laxor vill jag inte se pa nagra ar men det tror jag att jag kommer slippa. Barn gillar att lara pa sitt iniativ, inte for att lararen sagt att detta maste goras hemma..

Satja: Kinapuffar ar ju drommen!! :) Annars dumlekolor, valj du! :) Hoppas verkligen K fatt sin present nu! Kram!!