måndag, februari 01, 2010

Om ifall att


Gustav har haft cykelhjälm på sig inomhus hela kvällen idag.

"Just in case I fall or hurt myself".

Han borde vara healthandsafety-ansvarig på dagis den pojken. Health and safety är för övrigt ALLT i detta land. Det är mycket enklare att strunta i att anordna en fest för barnen på jobbet än att ägna timmar åt att förutse risker och minska dessa risker.
Jag tänker ibland på de dagläger vi åkte på varenda dag på sommarloven på 80och90-talet. Massor av barn som simmade och fiskade och kanotade. Att personalen vågade. Men det var väl innan healthandsafety-vågen kom och tog ifrån barn allt roligt.
Sa hon bittert.
PS. Jag inser vikten, det självklara, i att leta risker och att försöka förebygga dom. Men när det i många fall blir så att aktiviteten ställs in för att personalen inte hinner göra en risk assessment (och inte för att det var för farligt) är det ledsamt.. DS

9 kommentarer:

Christel sa...

Fick denna på mailen häromdagen. Du är såklart yngre än så, men eftersom du kommer från en bonnahåla kanske den gäller ändå:
Enligt dagens lagstiftare och byråkrater borde de av oss, som var barn på 40-talet, 50-talet, 60-talet, och 70-talet inte ha överlevt.

Våra sängar var målade med blybaserad färg.
Vi hade inga barnsäkra medicinflaskor, dörrar eller skåp, och när vi cyklade bar ingen av oss hjälm.

Vi drack vatten från trädgårdsslangen.
Vi åt bröd med smör, drack läsk med socker i, men blev aldrig överviktiga, därför att vi alltid var ute och lekte.
Vi delade gärna en läsk med andra och drack ur samma flaska, utan att någon dog av det.

Vi använde timmar på att bygga lådbilar av gamla skrotade saker, och körde i full fart ned för backen, bara för att lite senare komma på att vi hade glömt att sätta på bromsar. Efter några turer i diket lärde vi oss att lösa problemet.

Vi gick ut tidigt om morgonen för att leka ute hela dagen, och kom hem först när gatubelysningen blev tänd. Ingen kunde få fatt i oss på hela dagen - ingen hade mobiltelefon.

Vi hade ingen Playstation, Nintendo eller X-boxar - i det hela taget inga TV-spel, inte 99 TV-kanaler, inget surround-sound, hemdatorer eller chatrooms på Internet.

Vi hade vänner! Vi gick ut och fann dem!
Vi ramlade ned från träd, skar oss, bröt armar och ben, slog ut tänder, men ingen blev stämd efter dessa olyckor. Det var olyckor! Inga andra kunde få skulden - bara vi själva.

Vi slogs, blev gula och blå och lärde oss att komma över det.
Vi hittade på lekar med pinnar och tennisbollar och åt jord och gräs. Till trots för alla varningar, så var det inte många ögon som blev utstuckna.
Vi cyklade och gick hem till varandra, bankade på dörren, gick rakt in och blandade oss i samtalet.
Vissa elever var inte så kvicka som andra i skolan, de fick helt enkelt gå om ett år.

Vi fick äta jordnötter.
Åkte bil utan bälte med föräldrar som rökte i bilen.
Fick aldrig skjuts utan fick ta oss själva gående eller per cykel. Ritade med tuschpennor med ämnen som är förbjudna idag.

Denna generation har fostrat några av de mest riskvilliga, de bästa problemlösare och investerare någonsin. De sista 50 åren har varit en explosion av nya idéer. Vi hade frihet, fiasko, succéer, förälskelser och
ansvar, och vi lärde oss att förhålla oss till alltihop.

Emmama sa...

Christel: Jag gillar det och har sett det i någon annan variant också. Riskbedömningar är SÅ viktiga och jag vill inte ha barn på aktiviteter som inte är säkra men det mesta går att göra säkert och det är så trist när man måste undvika kul saker för att arbetet bakom är för krångligt.. Kram!

Eva Henriksson sa...

Med omdöme får vi fortsätta att göra utflykter.....hur blir det annars.?
Just nu är det tal om dagisbarnen och skolbarnen som inte kan få komma i grupp i närheten av vatten. Lärarna är så rädda och riskerna går inte att få bort helt.....SVÅRT
Omdöme och sunt förnuft. Konstigt att pendeln alltid slår så hårt åt andra hållet.

Cecilia/svengland sa...

Håller med Christels inlägg! :-)
men visst ÄR health and safety i UK lite väl överdrivet!!!!!!! Låt barn va barn!!!!!

Anna, Fair and True sa...

Jag kan säga att det är likadant på en brittisk arbetsplats. Skyltar överallt, branddörrar överallt, säkerhet, säkerhet, säkerhet, suck...

Emmama sa...

Eva: Håller med dig. Sunt förnuft räcker länge och pappersarbete är ibland bara i vägen..

Cecilia: Visst är det DET, jag kan bli så trött idag! De svabbar av golvet i köpcentret och genast är alla skyltar uppe om att man ska akta sig så man inte halkar.. Zzzz :D

Anna: Det kan jag verkligen tänka mig! Komiskt ibland nästan.. ;)

Emmama sa...

Eva: Håller med dig. Sunt förnuft räcker länge och pappersarbete är ibland bara i vägen..

Cecilia: Visst är det DET, jag kan bli så trött idag! De svabbar av golvet i köpcentret och genast är alla skyltar uppe om att man ska akta sig så man inte halkar.. Zzzz :D

Anna: Det kan jag verkligen tänka mig! Komiskt ibland nästan.. ;)

Nejka sa...

Vet hur det är! Var själv tvungen att fylla i en risk assessment då jag jobbade på kontor (ifall man skulle snubbla över kablar på golvet eller sticka fingrarna in eluttag eller få förslitningsskador på fingrarna eller nått..). Nu på universitetet måste vi också fylla i riskerna med att vara ute på campus med en GPS sändare i näven! Please!!!

Emmama sa...

Nejka: PRECIS, en sån fyllde jag i förra veckan.. Zzz.. Men de menar väl, det är ju bra! Haha, vad är RISKEN? Att hitta rätt och komma i tid? :D