tisdag, februari 09, 2010

Sjuk kväll

Åh. Gustav är krasslig, febrig och genomförkyld. Lille! Han fick penicillin utan att de visste om det var virus eller bakterie. Här tas nämligen inga blodprover på vårdcentralerna utan bara om man blir INLAGD på sjukhus. Det känns ju märkligt men det är väl för att man är van vid annat. En gång har denna modern lurat sig till att få honom inlagd när de för tredje gången på frya månader skulle ge honom penicillin utan att ta blodprov. Men blodprov säger inte så mycket, säger dom här. Aha, okej. Dessutom har han då och då ont i ena knät och denna morsa FÅR PANIK när barnet har ont utan att jag vet vad det beror på. Tänker lätt det värsta och börjar googla. Det är ingen långvarig smärta utan mer skarp smärta då och då och han verkar ha ont av att sträcka ut benet. Tre, fyra ggr nu ikväll kanske och han vill att jag blåser på det och så går det över. Syns ingenting och är inte svullet. Tror inte han hittar på det, vilket ju barn kan göra ibland... Kan nån komma på nån smart orsak till detta?

Hur som helst ledde förkylningen till viloläge i soffan nästan hela kvällen. Ringde Mr Domino.


Såklart varnade kartongen oss för att innehåller är VARMT. Bra att veta om man är van att bara äta glass.

13 kommentarer:

Petra H sa...

Men det verkar ju jättekonstigt att man måste bli inlagd för att de ska ta blodprov! I Bryssel skriver de också ut pencillin slentrianmässigt, men man brukar ändå få prover tagna - vars resultat man får EFTER man börjat med pencillinkuren... Om man inte heter Petra och väntar tills det är bekräftat vad som är fel ;-) Vill inte bli resistent mot antibiotika, i de latinska länderna (där jag räknar Frankrike och Belgien i detta fallet) är det hästkurer till antibiotika man får!
Hoppas att Gustav mår bättre snart och att knäontet går över.
Kram
PS Satt just igår och läste på Starbucks muggar om varning för varm dryck...

anna of sweden sa...

Växtvärk?

Saltistjejen sa...

Oj stackars Gustaf!!! Hoppas han snart kryar på sig!!
Men visst ett blodprov säger faktiskt inte så mycket tror jag. Mer än att man kan se ifall ma har en infektion. Däremot brukar man ju i Sverige på vårdcentralerna där få göra halsprov d v s man tar ett rpvo från haslen och stryker ut på platta för att se ifall det växer. om det gör det är det bakterier. Gör det inte det är det virus. Och mot virus hjälper ju inte antibiotika. Men oftat är det ju virus så i vilket fall som helst är det inte så ofta man behöver antibiotika för att bli bättre.
Knät däremot vet jag inte alls. Kanske har han sträckt sig på ngt vis?
Hoppas nu att det snart blir friskare där hemma! Vår lilla E är idag åter sitt vanliga jag! Puh! Skönt efter ett par dagar med förkylning och så.
Kram!

Eva Henriksson sa...

Barn har ont här och där och det kommer och går i leder t.ex. Kanske växtvärk?
Det behöver du inte vara orolig för tror jag. Men ack vi vill ju aldrig att våra barn ska vara ledsna....
Daniel hade sorg i fredags. Hans älskade samling av Bakugan = 9 små utfällbara monsterklot (som han fått som belöning för att han varit duktig)blev stulen i skolan!!!!!Sorgen var total och på kvällen sent somnade han och mamman ifrån sin gråt.Han skulle ha dem ihop med en kamrat efter skolan -annars har han aldrig med sig sådana saker!!!! Hu jag hade velat lindra. KRAM

Sussie sa...

Men så konstigt att skriva ut mediciner till höger o vänster utan att ta reda på vad det är. :P Det känns märkligt då vi ändå skriver 2010!

Jag hade också sånadär smäror i knäna då jag var liten. Växtvärk kanske?

Anna, Fair and True sa...

Växtvärk?

Blodprov säger väl en del? Man tar väl i alla fall infektionsvärdet/sänkan så? Jag hoppas du inte hämtade ut pencillinet för det verkar så onödigt!! Sverige är ju ett land som arbetar hårt mot att minska antibiotikaanvändandet och resistensen. Och förutom Sverige ska tydligen Belgien vara bäst så Petra, de måste ha ändrat sig de senaste åren. För de är tydligen jätterestriktiva nu!

Anna, Fair and True sa...

Förresten, du vet att Dominos ägs av den kristna högern va? Jag bojkottar...

Sussie sa...

Här får man inte heller antibiotika utan tester. (Finland)

Anonym sa...

For your piece of mind.
Ta honom till "din" vårdcentral i Sverige.
Du skulle väl snart till Svedala?

Vad säger M?

Kram till Gustav.

♥Till Emma...no the feeling :(

Jemayá sa...

Daniel har också haft detdär i knät - riktigt illa var det före julen då farmor och farfar var på besök. Då kröp han hela tiden, eller gick på knäna, men kunde inte stiga upp och stöda på knät i två dar. Jättekonstigt! Misstänkte något psykosomatiskt, men har nöjt mig med att det är växtvärk. Värme lär hjälpa och sist fick jag tipset att rakvatten ska vara bra på benet!! Hoppas han snabbt blir bra! kram!

Emmama sa...

Petra: Håller med om att det är märkligt och är också rädd att han ska bli immun eftersom han redan fått antibiotika ett antal ggr, ska faktiskt ringa och kolla vad deras åsikt är i frågan.. VA, var kaffet varmt...? ;) Kram!

Saltistjejen: Skönt att hon är frisk igen! Precis, hade velat ha gjort halsprov åtminstone men inte ens det. De kollar allmäntillstånd och verkar barnet ordentligt sjuka ger dom antibiotika av bara farten.. Vet inte om det har hjälpt, man blir långsamt bättre men det hade han ju blivit utan också. Vågade inte vara utan dock men det var kanske dumt.. Kram!

Anna: Växtvärk ska tydligen inte yttra sig så här men nu är det borta så det var kanske en sträckning eller så. Hämtade faktiskt ut det men nu känner jag att det inte var så smart kanske och ska prata med vårdcentralen om det... Kram!

Sussie: Låter BRA! Kram!

Anonym: Han börjar bli bättre men nu undrar jag om det finns nåt hemmatest man kan ta om nu vårdcentralen vägrar kolla ordentligt.. Vem är du? :) Kram!

Jemaya: Vad märkligt att han också haft det. Här har det också gått över tack och lov! Ska testa med värmedyna nästa gång. Kram!

Marianne sa...

Det är som Saltis säger - det är en ODLING de ska ta, de ser inte vilken sorts bakterie det är (om det är bakterie) i ett blodprov, bara att det finns en infektion. Om man inte har sepsis, dvs bakterier i blodet, vilket man normalt inte har vid förkylningar och halsont.

Så blodprov är ingen idé att kräva. Kräv odling i stället.

Hoppas Gustav är frisk nu!
Kram!

Emmama sa...

Marianne: Trodde att blodprov kunde se om det var virus eller bakterie men nu vet jag bättre, tack för tipset! Ska säga till nästa gång att de måste göra en odling.. Vad nu det kan tänkas heta på engelska... ;) Kram!