måndag, juni 29, 2009

I´ll do it, i DONT need help!


Ja, så säger lillot. "Kan själv" hade han väl sagt om han varit mer haj på svenska. Ingen hjälp behövs, aldrig. Han klär sig själv och torkar sig efter badet själv och skär sin mat själv.
Fin i frillan är han också såklart. Frisyren är såklart fixad själv.
Vi hade en extremt rolig diskussion här förrut, bananodlarn och jag. När jag var i Gustavs ålder hade jag fullt upp med att leka och käka godis,sa jag. När bananaman var tre tog han hand om syskon, lagade mat och och vallade getterna. SÄGER HAN. Men jag har träffat hans mamma och hon är inte galen. Brodern "Uncle" drar samma valsar om lek bland lejon och dagliga flykter undan hungriga krokodiler (en gång har det dock faktiskt hänt att en av deras vänner dog just den hemska döden). BULLSHIT säger min svägerska och brödernas systrar. Dom lekte, pallade frukt och smykörde sin pappas cykel när de var små. Mycket fick de hjälpa till med men det spetsas på jäkla bra där de där bröderna drar sina valser. Men det är så underhållande.
Det leder också till funderingar om hur mycket ansvar barn ska ta hemma och när man ska börja ge dom små uppdrag. På ett väldigt lekfullt sätt har Gustav sina saker han vill göra. Han ääälskar att fylla tvättmaskinen, torka bord och puffa kuddar (!!). Älskar att skölja disk och att dammsuga. Och det ska man väl uppmuntra.

10 kommentarer:

segsliten sa...

Ska absolut uppmuntras!
Kram ☺

Emmama sa...

Segsliten: JAPP, det kommer inte vara för alltid.. :D Kram!

✿Ewa sa...

Uppmuntras absolut! Det är så härligt, nu kan han allt själv. Om ett tag så orkar han inte, eller vill inte...det är också en period :) då är det bra att veta att han kan. Men det är ett annat steg i utvecklingen som skall tränas på :)...

Du kan alltid fråga Susanna & hennes syster vad dom säger om just små uppdrag *LerStort*.

Kram och ha en underbar dag i solen.

Marianne sa...

Uppmuntras! Stor skillnad på att låta dem hjälpa till som en lek när de tycker det är roligt och att ge dem ansvar för att valla getter, passa barn och laga mat : )

FIIIN frilla!

Kram!

It´s all about me sa...

haha, jämfört med att valla getter är ju puffa kuddar värsta barnleken; det kanske är av strategiska skäl som bananmannen påstår att han fick slita så som tre-åring, haha!

Mia sa...

Åh det lät ju annars väldigt spännande med lek bland lejon och krokodiler! Men kanske lite för bra för att vara sant! ;-) Sötnos Gustav som tycker om att puffa kuddar, vad gulligt! Kram!

pernilla sa...

Jättebra, skall absolut uppmuntras;)

Emmama sa...

Ewa: Haha, du överarbetade väl inte dom..? :D Kram!

Marianne: Helt klart skillnad men vissa stora uppdrag måste man dela med sig av när livet är tufft.. Kram!

Itsallaboutme: Det finns nog sina skäl till det ja! :D Kram!

Mia: Ska undersöka sanningshalten i detta snarast och återkomma.. :) Kram!

Pernilla: Precis! :)

Anna, Fair and True sa...

Jag tror definitivt på leka-lär samt leka-ansvar!

Emmama sa...

Anna: Jag med. Barn gillar att hjalpa till och alla ska ta sitt ansvar! :)