fredag, april 11, 2008

Mer om pengar

Jag skriver om den hysteriska shoppingen i Sverige och Egon håller med och tillägger att

"det är absurt hur så många idag bara ser det som självklart att shoppa SKA man kunna unna sig. det bara ska gå. och går det inte tar folk lån".

Nu är det jag som håller med henne! Tittar så mycket jag kan på Lyxfällan som ju TV3 visar på sin webbTV och jag ser hur familjers ekonomi skenar iväg. Det är i övrigt vettiga människor som helt tappat bort sig själva vad gäller att se efter sin ekonomi. Det finns en hets i hur man ska bo, VAR man ska bo och vad barnen ska gå klädda i. Jag vet en hel del barn som alltid, alltid, alltid har nya (ofta dyra) kläder, hade inte det varit bättre med mer pengar på sparkontot till den dagen de ska flytta hemifrån eller vill köpa nåt dyrare? Hur försvarar man att barnen alltid gick i nya kläder men att det inte finns något, eller speciellt mycket sparat? Om man kan spara, vilket alla inte kan och det vet jag, är det väl att föredra.

Och vuxna är likadana! Jag har vänner som anser sig ha rätten att kunna gå på bio en gång i veckan, åka utomlands regelbundet och äta ute ibland - och de tar inget jobb där de inte kommer ha pengar över till sånt.

Har lyx blivit en rättighet?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Åhh, Emma! Jag har ju vant mig med att du uppdaterar din blogg OFTA och nu får jag abstinens! Förstår att du jobbar nu och inte har så mycket tid men jag har ju redan blivit beroende! Iiiihhh

Kram/Hd

egoistiska egon sa...

håller självklart med dig eftersom du håller med mig ;) det handlar ju inte enbart om shopping, utan som du säger även husköp och bilar och båtar och semester. jag kan omöjligt förstå hur människor har råd! jag kommer att hålla mig från att ta lån (utöver csn då) så länge det bara går.

egoistiska egon sa...

och jag älskar Lyxfällan, haha! det bästa programmet.

citronlime sa...

Vi sparar till barnen, det dras på autogiro och det är en självklarhet för oss att det ska finnas sparkonto till barnen. Och det kommer bli en rejäl slant när de får tillgång till de pengarna (som vi hoppas kommer gå till bilköp/lägenhetsköp/studier eller annat vettigt. Lägger de pengar på annat så blir det kalabalik ;D ).

Jag tror, tyvärr, att det helt enkelt har blivit att lyx är något alla ska ha. Man ska ha karriär, pengar, nyaste bilen, snyggaste hemmet, äta ute minst en gång i veckan etc, (och sen, oftast, så hamnar barnen nånstans lite längre ner på listan, "äh, de lämnar vi på dagis 07-18 istället. Men vadå umgås med barnen på helgen, då vill jag spela golf t ex").

Karriär och pengar för mig kommer långt ner på min lista, min familj står överst. MEN just nu är pengar har pengar lite för stor roll i vår familj...av förklarliga skäl.

Anonym sa...

Jag blir så arg på såna människor som kan få för sig att ta lån bara för att få ut o resa(det finns faktiskt), jag har knappt råd ibland att ta mig t jobbet...visst det skulle vara kul om man kunde leva i lyx nångång men det får bli när jag blir miljonär haha
A-L

Anonym sa...

Tror att folk tror att om man har allt det där som "alla andra" har så blir man lycklig. Man glömmer att leva bara för att man är så upptagen att ha det "perfekta" livet. Tror att folk lånar upp över sina öron, bara för att ha vad "de andra" har.

Anonym sa...

Lyx har blivit så materialiserat numer tycker jag. Man ska ny bil i årets modell, nya snygga kläder ska inköpas varje vecka.... etc.

Jag tror många har glömt bort vardagslyxen. När jag öppnade mina ögon och således började SE min näromgivning på ett annat sätt, (Det var för övrigt nåt som inte hände bara över en natt..) så upptäckte jag att det finns LYX som inte kostar särskilt mycket.
Lyx för mig är tex att byta rena lakan i sängen relativt ofta, sitta ute på trappan i vårsolen och äta en nygräddad, fortfarande varm, fralla medan jag tittar på mina krokusar som precis kommit upp... saker i den stilen.
Jag tror alla skulle må betydligt bättre om de stannade upp från denna hemska masskonsumtion och njöt av det lilla enkla lite mer.

Oj vilket djupt hål jag föll ner i nu. :)

Anonym sa...

Men vad är lyx? alla människor har olika värderingar i saker o ting. för vissa är det självklart att ha en ny fräsch bil och villan i finaste området. Andra bor i lägenhet och har inte bil över huvud taget. Ofta är det ju något som anpassas efter ens inkomster och ofta handlar det ju om att prioritera. Det är ju inte många som har råd med allt. Bara för att jag handlar mkt kläder så betyder det att vi spar in på andra saker som andra ser som en självklarhet. Jag tror det sällan handlar om att leva i ren lyx. Ofta prioriterar man bara lite olika. Men visst går det över styr för vissa, helt klart för att de har någon overklig bild om att man ska kunna få/köpa allt.

För oss är det självklart att spara... pensionsspara, spara åt barnen, vanligt sparkonto, hög amortering på huset. Men sen, det som blir över har vi rättigheten att göra vad vi vill med känner vi. Vi har hus, men ett billigare sånt. Vi har en bil, men som är 15 år gammal. För oss är det inte så viktigt. Däremot tycker jag det är jättekul med kläder och jag vet att jag lägger mkt pengar på det åt både mig och barnen. Men det är min lilla lyx. Jag avstår då hellre från mkt annat som andra anser som självklart. Så prioritering handlar det mesta om.

Sen vet jag inte om jag skulle bli lyckligare av att ha höga besparingar på banken när jag dör, då är det väl bättre att lägga de på någon man själv uppskattar och inte det som är accepterat av andra att lägga sina pengar på ;-) Alla tycker så olika.