måndag, maj 25, 2009

Update om det JÄMSTÄLLDA pyjamaspartyt

Gg hade haft superkul på sitt party men det var ju lite konstigt att "all my fjends had tyjamas" såklart. De hade kollat på film och käkat "sweetcorn" (popcorn, Gustav, popcorn) och sminkat varann och spelat playstation. Men det var bara över dagen, alla barnen hämtades vanlig tid.

Och när jag lämnade Gustav fick jag frågan om han fick göra tjejaktiviteten (sminka sig och fixa naglarna) också eller om jag bara ville att jag skulle spela playstation vilket var killaktiviteten. "Hey, come on, she is Swedish" sa en av lärarna, skrattade och fortsatte, "jag tror inte ens hon förstår frågan".. Haha, helt rätt! Jag vill att han väljer själv såklart och jag tror han gjorde lite av varje! :) Könsrollerna känns väldigt mycket tydligare här än hemma. En sån plansch som den ovan hade (med all rätt) blivit grund för debatt om det funnits på ett svenskt dagis tror jag.

Klädd för slumberparty! Och med nalle, kudde och täcket som gammelmormor sytt med sig såklart.

14 kommentarer:

thebromanders sa...

Jag tror du har rätt om det där med planschen:)
Men är det inte kul, eller framför allt intressant att få uppleva dessa skillnader?! Jag tycker det är så otroligt lärorikt att se att det kan vara annorlunda än i Sverige. Att det inte är fullständigt naturligt att det är eller bör vara som det är hos oss, som vi kanske vill tro. Sen kan man ju reta sig på mycket också, men... jag tror man växer så himla mycket som människa när man beger sig ut!

Anonym sa...

Ojoj, blir ledsen för att det kan vara så. Ledsen för att barnen tvingas välja och för att samhället får dem att känna sig dumma om de vill välja något som traditionellt inte hör till. Var på barnkalas nyligen där barnen fick välja rosa eller blå tallrikar och muggar (underförstått blå- pojkar, rosa -flickor) L ville ha rosa, tre gånger fick han frågan av narvarande vuxna om han VERKLIGEN inte ville ha blått. Även om det inte sades rakt ut är jag säker på att han snappade upp reaktionen han fick på sitt val. I sverige skulle vi kanske inte sätta upp en sådan afisch, men lita på att barnen snappar upp vad som förväntas av dem ändå. Sorgligt sorgligt.

Hd.

Marianne sa...

Gustav är 3 år? Då är hans kompisar också 3 år? Smink? Det finns en del att reagera på där, inte bara flick-pojk utan också valen av aktiviteter, tycker jag.

It´s all about me sa...

Får nog hålla med Marianne. 3 bast och spela playstation eller sminka sig.

När jag var tre ägde min familj inte ens en tv. Ut och LEK MED ER BAAARN!!

Vicky sa...

Här är det med "aja aja" att låta småpojkarna måla naglarna. Min son ville det häromdagen. Knallröda tånaglar. Men sen bad om att ta bort det innan det var dags att gå till dagis. Barnen lär sig vad som förväntas även om det inte sägs rakt ut - precis som anonym ovan påpekar.

T o m dottern bad att få tvätta bort nagellacket från fingernaglarna - för deras magister gillar visst inte det... Vet inte om det är lärarens sak att lägga sig i!?

Annika sa...

Nej det skulle nog inte förekomma såna plancher därhemma. Men det skulle det göra här. Man får tycka vad man vill, men återigen är det just bara ANNORLUNDA. Och sverige är ju inte normen, trots allt.
Kan hålla med Marianne om det där med sminket...varför ska man sminka sig vid tre år?
Jaja, det var väl bara en liten station antar jag, och kanske det inte ens var riktigt smink? Bara plastläppstift etc.
Typiskt och trist dock att det bara antas att killar ska spela playstation....STOR SUCK!!!!
KRAMAR!!!

Millan sa...

Japp du har helt ratt tror jag. De ar nagon generation bakom oss nar det galler jamstalldheten i UK kanns det som.... allt ar valdigt uppdelat mellan konen har fortfarnade!

Emmama sa...

MzOlsson: Nej just denna skillnaden tycker jag inte ar sa valdigt larorik men sjalvklart ar skillnader generellt intressanta och larorika, det ar ju just det hela min blogg handlar om! :) Jag ar sjalvklart inte for att Sverige ska vara en norm och tycker inte att det svenska sattet alltid ar ratt saklart. Hade jag tyckt sa hade jag inte flyttat utomlands och formodligen inte haft en partner fran ett land dar mycket ar annorlunda. Jag bloggar ofta om detta och tycker man lar sig sa vansinnigt mycket av att bo nan annanstans, att resa och sa vidare! :) Men att trearingar ska fa lara sig att tjejerna ska gilla att sminka sig och killarna ska spela spel, det tycker jag ar fel och har tycker jag UK ligger efter manga andra lander. Jag tycker detta ar en negativ skillnad men jag menar inte att med det att UK ar en hemsk plats och att allt borde vara som i Sverige! :) Men det fattade du nog hoppas jag! :)

Marianne: Exakt!! Ungarna hade roligt men jag tror vi var flera som reagerade bade over valen av aktiviteter och uppdelningen sa det fick lite att tanka pa dar till nasta gang..

Its all about me: Nu ar dom visserligen jamt ute sa det beror mig inte alls att de hade en mysig dag inne nar det dessutom osregnade. :) Att barn tittar for mycket pa TV ar ju dock en sorglighet som foraldrar borde jobba med tycker jag. MEN jag alskar en slappkvall i TV-soffan da och da! :)

Utlandsmamman: Tror du har helt ratt, barn behover inte bli tillsagda rakt av, de marker anda vad som ”passar sig”.. Och oj, sa magiestern sa ifran, oki.. det var ordning och reda det.. :)

Annika: Helt klart annorlunda och visst ar jag fargad av min svenskhet nar jag reagerar MEN jag tycker inte det ar bara sa enkelt. Vissa skillnader kanns inte bra och aven om jag normalt sett alskar olikheter sa var detta en grej jag inte gillade. Jag vet inte riktigt vad i det jag skrev som fick nagra att tro att jag anvander Sverige som normen for det upplever jag inte alls att jag normalt gor.. :) Dock jamfor jag ibland med Sverige men det vore val konstigt annars.. Men visst var det riktigt smink och sminket var OVERALLT. :)

Millan: Ja det tycker jag verkligen ocksa! Mammabarngrupper ar ju ett exempel, affaren mothercare (namnet), foraldratidningarna ar valdigt riktade mot mammor, maternity-saker mm.. Vi far vara den skillnaden vi vill se helt enkelt.

pim sa...

sweetcorn var ju ett sött namn. det är ju 'SWEET :)

thebromanders sa...

Ja, jag vet inte jag.... jag tycker bara ibland att vi överdriver det hela... pojkar o flickor ÄR oftast olika, jag vet inte varför vi vill försöka vårt yttersta till att sudda bort det?
Jag har inget emot om mina pojkar leker med dockor eller dotter föredrar blått, men jag tycker inte att vi vuxna ska TVINGA på dem det. De måste få välja själva. Läste om en mamma som var alldeles förtvivlad för att hennes son bara ville leka med bilar!! Dockorna var han inte intresserad av. Ja, men låt honom!! Var ligger det hemska i det??
Självklart måste vi ha jämställdhet, men det behöver inte innebära att vi är helt LIKA.
Men jag kan hålla med om att det var inte de bästa aktiviteter att få välja mellan!! Jag förstår ju vad du menar, o jag håller med. Jag blir bara lite trött på den här debatten ibland, för det känns som det går till överdrift åt andra hållet. Det är så jag känner det...

Emmama sa...

MzOlsson: Tror man som du att vi ar olika kan jag forsta att man inte ser anledningen till att sudda ut skillnader. Jag tror dock inte alls vi fods lika olika som vi gors till och det med det argumentet jag tycker man ska uppmuntra till att gora val och inte valja at barn. Inte konstigare an sa. Jag tycker darfor ocksa debatten ar superviktig!

Taina sa...

MEN så söt han ÄR! Han är ju som ett gosedjur själv ;)

Här tycker jag det är ganska stor skillnad på pojkar och flickor och förväntningar på dem. I skolan tog jag upp det och rektorn höll med! Men då försökte han förklara det hela med att pojkar mognar senare...
Kramen!

Anna, Fair and True sa...

Usch vad efter de ligger, britterna! Håller med Marianne här ovan! Visst, vissa grejer kommer pojkar respektive flickor de att välja ändå, men vi behöver inte uppmuntra till kill- eller tjejgrejer. Kön är framför allt en social betingelse. Jag hatar när folk säger "men kvinnor tycker ofta så här" eller "kvinnor har en [viss] personlighet" men då brukar jag säga att "okej, då är jag man då". Jag känner ofta så, att jag tänker vad folk tycker är manligt. Jag tror det handlar mer om personlighet än manligt/kvinnligt. I kombination med vad vi har socialiserats till.

Emmama sa...

Taina: Ja han är en göllegris verkligen, som dina barn! :) Inget individtänkande där alltså.. trist.. Jag tror det är livsfarligt att generalisera! Kram!

Anna: Ja, det måste jag säga att jag tycker och jag tycker du har helt rätt i det du säger - man ska inte uppmuntra till könsstyrda aktiviteter! Håller verkligen med om att kön är en social betingelse, det är min åsikt också, tycker man ska akta sig för att hävda att vi är olika av naturen för vad ger det för möjligheter? Bra svar på tal du ger också! Kram!