söndag, mars 30, 2008

Arga barn?

På sammas sätt som man inte får ha favoritklienter på jobbet eller ha en favoritelev i klassen får man kanske inte ha en favoritförskollärare på sonens dagis men, I confess! Nicola är så överbegåvad - med både barn och med föräldrarna. Det är ju också viktigt, att hon funkar med oss. När jag hämtar Gustav får jag en detaljerad berättelse om dagen, inklusive vad som kom in i och ut ur barnet (mat, kiss, bajs) och hur mycket han åt, alla aktiviteter och så alltid nåt kul eller speciellt han gjort den dagen. Hon har dessutom ett jättetrevligt och proffsigt sätt.

Vi kom att prata om barn med speciella behov en gång och jag frågade av intresse vem dom anlitar om dom behöver hjälp utifrån med en situation som rör barn som agerar utåt eller liknande, specialpedagog eller socialpedagog. Det var så underbart att höra att dom har tät kontakt med socialpedagoger och så kritiserade hon att många lärare och förskollärare kontaktar SPECIALLÄRARE när de behöver hjälp kring ett barn med sociala problem.

Speciallärare är lärare som ska hjälpa barn som är svaga i skolan på grund av tex inlärningssvårigheter och det är dom kan (och kan det jäkligt bra dessutom) men inte med barn med andra svårigheter. Lärare på alla nivåer är ofta väldigt dåliga på att söka hjälp från andra yrkesgrupper enligt min erfarenhet. Dels vill dom inte behöva jobba med sociala problem men är också mycket dåliga på att be om kvalificerad hjälp för de "sociala problemen hör inte hemma i skolan eller förskolan". Jobbade med massor av lärare under min praktik och de kallade de övningar vi gjorde med barnen för "lekar" och hade mycket svårt att ta till sig av de råd vi ibland gav. Det fanns en extrem skillnad i hur man såg på barnen, deras problem och vad som kunde vara en bra lösning på deras problem.

Barn är som vuxna, alla är arga ibland. De är arga på grund av orsaker personalen har skyldighet att undersöka orsaken till! Det måste vara deras fokus!

Undrar om det ens finns förskolor med en kurator/socialpedagog knuten till sig, vet någon?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Man tackar för detta! Vi som endast håller på o anlitar spec:are. Men socialpedagog kanske det alltså ska vara i "vårt fall"?!

Emmama sa...

Vet inte vem du är och vad du jobbar med men skillanden mellan special- och socialpedagoger är viktig och de har specifika uppdrag... :)