torsdag, mars 27, 2008

Fysiska inventioner

Har tittat på uppdrag gransknings senaste program nu och det handlade om den så kallade nedläggningsmetoden / kontrolltagningen som används för att få kontroll över utvecklingsstörda då de blir aggressiva (eller som här, när de inte lyder personalen). Det är ett "polisgrepp" där man sitter grensle över en person och håller armarna uppåt skulderbladen.

Intressant program på många sätt! I Sverige har jag aldrig, trots att jag jobbat inom LSS i över fyra år, fått nån träning i säkra fysiska inventioner (FI). Här har jag fått träningen redan innan jag börjar jobba, det är ett krav att ha den träningen innan man börjar ute i verksamheterna. Jag har fått lämna in utdrag från polisregister och mina blivande arbetsgivare har varit i direktkontakt med två av mina tidigare chefer för att få bekräftat att jag är lämplig för arbetet.

Personalfrågan då... Inom LSS i Sverige finns personal vars människointresse och kompetensnivå är så låg att det skrämmer mig. Vi har människor som jobbar här eftersom de vet att det finns mycket övertidspengar att samla in och därför jobbar mer än vad som är säkert. De ska ju till Thailand i vår och behöver extra pengar. Dessutom är det "ju inget krävande jobb och vissa dagar sitter man bara och kollar på TV". Så finns det människor som tror att jobb inom LSS är som det verkar när de tittar på "en annan del av Köping". Som inte vet att detta handlar om människor som är mycket mycket vård- och omsorgskrävande, som ofta har en psykiskt problematik, som ofta agerar utåt och är mer utmanande är alla människor de hittills träffat i livet. Beteendestörningar leder till just detta och detta har personalen ingen förståelse för, inget speciellt intresse för och ingen som helst kunskap om. Detta i kombination med att inte ha kunskap om fysiska inventioner blir livsfarligt, vilket det ju visat sig vara.

Fysiska inventioner förekommer och måste få fortsätta - i nödvärn. Men man sitter aldrig på någon! Och man använder inte FI för att lära människor att lyda - ingen ska straffas för att dom inte lyder personal!

Ta hand om samhällets svaga och ge dem en röst är det viktigaste jobbet i världen! Upp till kamp för högre kompetenskrav (kompetens kan vara olika saker, inte nödvändigtvis en akademisk utbildning vill jag säga), mer internutbildning, utbildning om och träning i FI och mer utbildning om Lex Sara och Lex Maria...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vill bara betona delen av programmet som visade på vad kognitiv beteendeterapi egentligen är om man ser förbi den massmediala hypen. Det är rent ut sagt skrämmande att så många okunniga människor propagerar för denna riktning inom psykologin. Den är säkert jätteeffektiv i behandling mot ångest, fobier och beteendestörningar hos... HUNDAR! Tack så mycket men jag jobbar med människor, som jag anser är avsevärt mer komplext sammansatta. Man kan inte förstärka, släcka ut och bestraffa en mänsklighet till psykisk hälsa, fatta det alla okunniga politiker. Fy sjutton för människor som gör saker som någon har lärt dem utan att ifrågasätta. Nedläggning av 11 årig flicka?
Skamligt.

Emmama sa...

Jag är skeptisk till alla behandlingsformer som fokuserar på nuet och framtiden utan att ta in det förflutna och vad man upplevt tidigare! Dock är det ju så, att i jobb med människor som inte har ett tydligt uttryck (tex autister) och därmed inte kan förmedla vad de varit med om eller vad dom vill så ser jag att KBT blir ett alternativ när man vill ändra ett ickefungerande beteende. Hur ställer du dig till detta? Vilken grupp jobbar du med? Vet ej vem du är nämligen.. :) Diskutera gärna mer!

Anonym sa...

Förlåt, menade inte att vara anonym. Glömde att underteckna. Blev rasande över inslaget igår och hur farliga dessa metoder blir i händerna på personer utan rätt utbildning. Jag är helt oerfaren när det gäller arbete med den aktuella typen av klienter så jag kan mycket väl tro att vissa interventioner av "beteendeterapeutisk" art kan fungera väl. Men gränsen är hårfin och kan bli så obehaglig. Känner du till det gamla otäcka experimentet där individer övertalades att ge elchocker till sina vänner och aldrig ifrågasatte uppmaningen utan fortsatte tills de fick dödliga doser?
Svår fråga och så skönt att den kommer upp!
KRAM sötnos!
Sara hd

Emmama sa...

Usch ja, jag minns! Det är läskigt vad människor kan övertalas till.. Hoppas också detta kommer diskuteras massor efter programmet!