tisdag, mars 11, 2008

Låt det vara kvar!

Åh vad det är spännande med utbildningsdagar, jippi! Har lärt mig massor om utmanande beteende, hur man ändrar beteende, hur man uppmuntrar till bättre beteende osv! Pratade tex mycket om att inte "straffa" genom att ta bort saker som barnet misskött på något sätt (tex ta bort pennor om barnet ritat på väggen) utan låta pennorna vara kvar - under supervision - så att barnet får chansen att göra rätt. Den chansen försvinner ju faktiskt när man tar bort pennorna. DET var verkligen intressant tycker jag! Vad säger ni andra?

Jag har personligen som uppfostringsmetod haft som konsekvens att ta bort pennor om Gustav ritat på bord och väggar men nu ska jag testa att förklara och visa vad han gjort fel, låta honom ha de kvar och sedan berömma när han gör rätt. Men blir det inte lite mesigt? Jag vill inte vara varken mesig eller för sträng och tar gärna emot tips!

2 kommentarer:

citronlime sa...

Jadu, jag köpte nya tuschpennor till barnen men de tog jag bort med en gång eftersom Lotus målade på sig (typ över hela sig), kläder, bordet. Har gett han flera chanser, då han har fått tillbaka pennorna för att visa att han fixar det, men samma sak igen. Därmed ligger pennorna i en påse, höööögt upp på ett skåp ;)

För hur kul är det att se tröja efter tröja förstöras (man ber en stilla bön om att galltvålen ska få fläckarna att försvinna), skrubba bord och barn???

Snorky sa...

Jag är nog lite av så att behålla grejer och "lära" sig, jag tror inte på hem där man plockar bort precis allting så att barnen kan leva rövare hur som helst. Ist är det bättre att lära barn att inte röra allt, eller snarare försöka... tids nog är det inte intressant ändå. Detta är säkert olika från barn till barn också, men saker de inte kan skada sig på behåller vi framme. Pennor är sånt som vi också har framme till viss del. Vi har de tex i en låda i bokhyllan. Sen har vi dock en hel del pennstreck på vårt ekbord i vardagsrummet, men det tar vi o slipar bort tids nog när det antagligen inte kommer fler streck. ;-)
Jag tror på uppmuntran när man gör rätt ist för bestraffningar o hot när man gör fel, däremot ska man självklart tala om vänligt men bestämmt när något görs fel. Jag tycker tex mitt belöningssystem har fungerat ypperligt på Neo. Han är så stolt över sina bilar. Idag berättade han för sin moster hur det fungerade! ;-) Sötnosen!