torsdag, mars 06, 2008

Skoltvång och religion

En arg man pratade just om muslimer ("och allt vad fan dom nu är", sa han) och var så arg över att "de ska ha sina rättigeheter hit och dit".

Hört talas om religionsfrihet?

Sen blir det svårt och intressant när man pratar om skolan och närvaroplikten kontra religionsfriheten. Står skolplikten över religionsfriheten? Ska vi hutta ner muslimska tjejer i bassängerna även om det går emot deras religion att bada tillsammans med pojkar? Ska vi med polis hämta dom till den sexualundervisning som deras föräldrar med hänvisning till religionen inte vill att de deltar i? Detta är svåra frågor som ska tas på allvar och inte raljeras med!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Nej man ska absolut inte raljera om det! Men jag tycker att sånt e jättesvårt att veta hur man ska hur man ska ta såna frågor, man ska ju ändå på nåt vis respektera deras religion...
A-L

Anonym sa...

Då religion med all säkerhet är den största källan vi har genom tiderna till död och förstörelse (samt en massa gott också, men det räknas liksom inte m.t.p. allt elände) anser jag definitivt att vi bör ta oss en funderare över religionsfriheten. Jag sticker kanske ut hakan för långt, men jag måste tillstå att jag anser att all form av religion bör avskaffas (hur nu det skall gå till). Helt klart är att det inte bör finnas några som helt religiösa ritualer som tillåts få rättsliga konsekvenser (såsom äktenskap)och hur svårt och hårt det än kan verka bör alla former av religiösa attribut avlägsnas från alla offentliga inrättningar. Gud måste raderas från vår regeringsförklaring!

Hur detta skall kunna genomföras vet jag ej. Det är ett slutmål som jag drömmer om. Jag ser verkligen problemet med att detta kommer att drabba muslimska flickor hårt åtminstone i ett kort perspektiv, men i ett längre hävdar jag att det kommer att få positiva effekter.

Religion är opium för folket! sa ju en mycket vis man. Jag anser definitivt att han hade rätt i det.

Emmama sa...

Nejnej, fattigdom och klasskrig är orsaken till krig och elände och det är det som ska bekämpas, det är min övertygelse! Att religionen är orsaken är nåt som massor av människor säger och detta vill jag å det bestämdaste ifrågasätta!

För mig är en tro på något större än mig själv en god sak och det är en tro på något gott. Detta kallas religion, jag kallar det en världssyn och den är svår att placera. Jag tror man mår bra av att se sig själv och sitt liv i ett sammanhang, att man inte är ensam, brevid andra ensamma, det ingår i min tro. Jag tror en anledning till ett extremt utspridd dåligt mående i väst är vår brist på KASAM (känsla av sammanhang) och min tro ger mig ett sammanhang som jag mår bra av.

Jag har varit arg och antireligion-ig i mååånga år och den "tron" jag har nu är ny på det sätt att jag försöker formulera den men jag har alltid haft den, utan att kalla den nånting.

citronlime sa...

Religionsfrihet...fine...jag är också emot allt vad religioner innebär. Jag anser inte att hela världen ska anpassas efter religioner! Och ska man ta det ett steg längre...när vi åker på semester till andra länder, då får vi ta hänsyn till deras religion. T ex du kan inte visa benen, armarna etc hursomhelst varsomhelst.
Sen är frågan vart vi ska dra strecket för vad som är okej inom religioner...könsstympning, tvångsgiftermål...ska det vara okej, bara för att det ingår i religionen?!?!

Det är absolut svåra frågor...och jag tycker det mesta är negativt och skit med religion...

Emmama sa...

Det med anpassningen är också svårt, man måste fungera i nya landet men ha rätt att hålla på sina traditioner.. och just könsstympning och tvångsgiftermål är minst lika mycket KULTUR som religion.. och att ta bort kvinnors sexualitet är givetvis odemokratiskt och fel...

Anonym sa...

Nja Emma - inte var det p.g.a. fattigdom som korstågen uppstod. Det ligger ett fundamentalt fel i alla religioner. Felet är att samtliga dess utövare inbillar sig att just de har rätt och att alla andra måste tänka som de gör.

Du har rätt i att vi människor strävar efter en känsla av sammanhang. Tänk bara på att en känsla av sammanhang innebär utanförskap för de som inte är inkluderade. Det är därför religion är skadligt. Givetvis är fattigdom och klasskrig källor till elände, men religionen finns med och motarbetar allt arbete för jämlikhet och fördelning av resurser till fattiga.

Sedan har vi den individuella aspekten. Jag är rädd att man alltför lätt kan skjuta över sitt ansvar som människa på en högre makt och därmed begå handlingar som är skadliga p.g.a religionen.

Jag vill också påpeka att jag inte enbart syftar på dagsaktuella problem som uppstått p.g.a islam utan jag ser minst lika stora problem med kristendomen och vad den har ställt till med i vår egen kultur.

Det gäller att veta skillnaden mellan filosofi, politik och religion. Jag har inget emot de två förstnämnda begreppen - Tvärt om! men religion är jag rädd för.

Emmama sa...

Jo det var just det det var Johan! Korstågen var ett krig mot araberna, den nya överklassen. De fattiga såg en gemensam fiende i dem och krig utbröt.

Du skriver om fundamentalism, det är ett begrepp ofta sammansatt med religion men det finns inom alla områden, och är farligt. Tvinga på andra sina åsikter är inte bra men fullt förståeligt i den desperation man kan känna i en värld full av hårda blåa åsikter. Jag tycker inte att synen att man själv har rätt och alla andra har fel är större inom religionen än inom politik, vetenskap (HÄR är den extrem) eller filosofi.

Ser du faran i att vara rädd för religion då det är något du står utanför? Finns det inte en risk att din rädsla mycket bygger på fördomar?

Ge också gärna exempel på frånskjutande av ansvar också, det lät intressant!

Anonym sa...

kanske lite sent att lämna kommentar :P men ville påpeka att judendomen inte förespråkar värvningar utan judar är det utvalda folket som ska leva som förebilder för oss andra människor. så det är inte helt rätt det som johan sa längre upp om att "alla andra måste tänka som dom gör" ^^
den religion jag ser som passr mest till den kommentaren är islam (säger inte att den passar, bara mer än de andra) och det är faktiskt sant att just islam är den mest hotfulla religionen eftersom det är den enda abrahamitiska religionen som säger att krig får förekomma om man anser att det behövs.. det är LÄSKIGT .. de andra två (judendomen och kristendomen) är juh ganska fredliga och inget att vara direkt rädd över (:
vill bara säga att jag är ateist och inte partisk till någon av religionerna ;P