söndag, september 07, 2008

Om att vara borta och vad man saknar!


Något som jag upplever väldigt intressant när jag bor här är det är jag som är den som kommer utifrån. Jag är utlänningen, den med ibland andra erfarenheter, den som fick viska ”what does tentative mean” till killen brevid mig på kursen och den som har en annan syn på ganska mycket. Jag är också den som inte visste vad det den där fetgula röran som Seamus åt till lunch i fredags var. In kom han nämligen med en liten variant av en sån där frigolitbox som man får kebabtallrik i ”hemma” och jag fattade ingenting när jag såg innehåller. I låg nämligen tjocka friterade pommes med den nämnda röran. Alla var chockade över att jag inte visste vad cheeseonchips var. Kan ni tänka er att man lägger pommes på ena sidan lådan och så mängder av riven ost på andra, stänger lådan med osten uppåt och låter den smälta ner över pommesen. Hot hot hot I say. :)

Det är intressant att se reaktioner på utifrånperspektiv och det britter försvarar allra mest är rätten att slå sina ungar. Spanking kids är lagligt så länge det inte lämnar märken eller gör så att barnen blöder. Detta anser många, också unga mammor och pappor i min ålder, vara rimligt. Jag säger inte att alla människor som någon gång på detta vis varit fysiska mot sina barn genom det är dåliga föräldrar men att ha spanking som en planerad del av sin barnuppfostran anser jag vara fel. Det är en, i vissa sammanhang, ganska exotisk inställning här och ofta upprör och provocerar den.

Jag älskar alla dessa dagar med nya intryck!

MEN, stort men, visst finns det saker hemifrån som jag saknar! Mest av allt släkt och vänner men jag tror inte det är dom som mamma menade idag när hon undrade vad jag vill att hon skickar hit i ett stort paket i veckan? Men får Pernilla plats kan du skicka med henne! Vincent också givetvis men det blir inga problem för han är ju bara ett litet barn och kan lätt få plats. Pernilla är den som det är längst tid sen jag träffade, buhu.

Okej mamma, detta vill jag gärna få hitskickat!
  • Välling till Gustav.
  • Punschrullar.
  • Punschpraliner.
  • Aprikosduschcremen från apoteket.
  • Finns det pepparkakor redan? Om - det.
  • Tablettaskar, Zoo.
  • Ahlgrens bilar.
  • Gärna Mama eller Amelia!
  • Kexchoklad (schexchoklad).
  • Jordgubbskrämspulver.
  • Wasa frukostknäcke.
  • Jättenkex med vanilj.
  • Om plats: Pernilla & Vincent. Och en kaffekokare.

15 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Pepparkakor har de väl på IKEA? Å Ahlgrens bilar!!!

egoistiska egon sa...

det är så himla roligt att läsa om dina upplevelser i det brittiska samhället! jag har ju dessutom en kärlek till den där ön, som gör det än mer intressant. fortsätt!

och läskigt med barnagan också. rädda barnen hade nyss en reklamkampanj här i sverige som visade en världskarta över vilka länder där barnaga är förbjudet. den var skrämmande bra. kolla här: http://www.resume.se/manadens_kampanj/manadens_dr/mars-april-2008/index.xml

Emmama sa...

Karlavagnen: Mycket möjligt men det hjälper inte mig i en IKEA-fri zon.. :) Tack ändå!

Egon: Lovar att skriva på! Roligt att du gillar det! Ska forsoka komma åt den där reklamfilmen men kommer inte åt infon på den länken. Det är klickbart men försvinner av nån anledning.

Petchie75 sa...

Har du testat de nya sura Ahlgrens bilarna?? De är supergoda!!
Jag skrev på min blogg förra året om en incident i mataffären i Bryssel där en vilt främmande man örfilade upp två barn som var "out of control" i kön - föräldrarna reagerade inte ens!! Chockerande! Undra vad folk hade sagt om han hade smällt till en av föräldrarna istället - för vad är egentligen skillnaden på att ge ett barn eller en vuxen en örfil, brukar jag säga till de som inte tycker att det är så farligt...

Anonym sa...

Guuud vad du är söt! Jag lääängtar efter er också, JÄTTEMYCKET!!

Marianne sa...

Håller helt med. Ingen människa ska slå någon annan människa, oavsett om den är lång eller kort och har levt många eller få år.

Och visst är det man själv som är "utlänningen"! Nyttig lektion. Det finns så många sätt att se på en sak, man blir verkligen rik i själen.

Jag har en hel påse bilar kvar. Och på onsdag får jag Karamellkungen. : )

Anonym sa...

Om det är någon som jag litar helt på kan stå upp för det som är rätt så är det du. Det är hårt att vara profet, but someone´s gotta do it
;-)

Minns du förresten när vi satt höggravida på Ölkafét i Malmö och delade på en punchrulle? DELADE! Herre jösses vad tänkte vi på? Måte ha varit gravidhormonerna som spökade...

Puss/ Hd

Annika sa...

Vilken önskelista!! Härligt. Men finns inte pepparkakor i vanliga affärerna hos dig? Dom finns i samtliga matvaruaffärer här i min del av the US. IKEA har dom ju också + bilar...

Visst är det nyttigt att vara utlänning, fast ibland fattar man liksom inte att man är det...Fast då får man sig en påminnelse, alltid är det ngt man inte "klykar".

Anonym sa...

Pommes med ost på har jag heller aldrig hört talas om, annars är ju Australien "lilla UK" på många sätt och vis. Det låter ganska gott, faktiskt.

Anonym sa...

Hm det där lät ganska så onyttigt ja, men blev änna sugen på att prova !!
Kul med paket från Sverige ;) Kram Hanna

Anonym sa...

det är så intressant att läsa om alla skillnader länder emellan.... blog on!

Emmama sa...

Petra H: Vi råkade köpa dom i Sverige i somras och de var väl ok men jag föredrar de vanliga faktiskt.. :) VIDRIGT med din upplevelse från Bryssel, ser sånt även här, mer eller mindre varje gång jag är i stan. Och detta hotande om spanking, hemskt!

Pernilla: Finaste du, hoppas vi får till en träff snart! :)

Marianne: Exakt, så enkelt är det faktiskt!
Kan du tänka mig att det finns Candy king här, samma som karemellkungen med samma logga. OCH med mina favvegodisar - mormors löständer.. :)

HD: Inte undra på att jag får lunginflammation av allt mitt missionnerande! DELADE VI, sorgligt - berätta inte för nån! ;)

Annika: Det finns gingerbread här men de har (som namnet avslöjar) än mycket mycket mer tydlig smak av ingefära än svenska pepparkakor så jag gillar "våra" mer.. :)

Hanna och Matilda: Kom hit så bjussar jag! :)

Sus: KUL att du tycker det! :) Kram!

Anonym sa...

pepparkakor finns väl alltid:) jag har några i skafferiet hi hi

ja det är skoj att åka utomlands och se skillnader. mina portugisiska vänner var helt faschinewrade av att vi betalade för plastpåsar i affärerna coh att vi åt tacos hemma-.-.de åt dem bara på restaurang..sen älskade de fiskbullar ha ha

Anonym sa...

Ja det e tur att du har så goa föräldrar som skickar dig dom sakerna...på ett vis så har jag smakat pommes o ost, det var på en pizza...o det var faktiskt jättegott o jätteonyttigt..hihi!
A-L

Lullun sa...

Alla dessa oväntade saker, som alla tar för givet, är ju lite av tjusningen med att vara invandrare (även om det kan vara frustrerande ibland att aldrig liksom passa in). Ost på pommes låter ju inte helt som det nyttigaste man kan äta dock. ;-)

Och barnaagan; nej usch. Inte är det något jag är för. Måste vara lite svårt, när man liksom har hela ens nya land imot sig vad detta angår. Antar att det är en ganska fastgrodd "rättighet" där du bor. Men nej, kan inte förstå det. Alls.

Men vilken läcker låda du troligtvis får; med eller utan Pernilla & vincent! *hihi* Själv får jag inte längre sådana tyvär (det var min mamma som fixade sånt, men hon dog tyvär för ett år sedan). Men med åren så vänjer man sig ju också med det utbud av varor som är där man bor, så jag har egengligen inget direkt behov. Under sommarens semester blev det köpt med minimalt med matprodukter osv. ;-)