söndag, februari 22, 2009

Recept på mandelskorpor!

På fantastiska och dessvärre nedlagda bloggen sextiotalsvillan hittade jag ett bra recept och en fin bild, håll till godo kompisar! :)

Och, en fråga - vad heter farinsocker på engelska? Finns det ens i UK eller är det en svensk grej, nån som vet?


Mandelskorpor
Ingredienser:
3/4 dl sötmandel
100 g margarin
1 ½ dl farinsocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver

Tillagning:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Hacka mandeln grovt.
- Rör rumsvarmt margarin och farinsocker poröst i en skål. Rör ner ett ägg i taget.
- Blanda mandel, vetemjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i smeten och arbeta ihop till en deg. Tillsätt ev. lite kallt vatten för att få ihop till en smidig deg.
- Dela degen i 3 bitar och rulla till långa längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda dem i mitten av ugnen, ca 10 minuter.
- Skär längderna medan de är varma i sneda, ca 2 cm breda bitar. Lägg dem med den ena snittytan upp på en plåt. Sätt in dem igen i samma ugnsvärme, ca 10 minuter. Vänd andra snittytan upp efter halva tiden.

Gillar man när skorporna är lite mer frasiga, sänk ugnsvärmen till 175 grader och ha inne de skurna skorporna längre tid!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tänker på Brown sugar..men det kanske det inte heter? Annars kan du ju kolla på ett engelskt recept på Irish coffe, i den har man ju farinsocker.

förslagfrånirishcoffeälskaren Ewa :)

KARLAVAGNEN sa...

Japp Brown sugar heter det.

Emmama sa...

Tack Ewa och Karlavagnen, nu vet jag vad jag ska titta efter pa Tesco! :)

Anonym sa...

Muscavado sugar kan du också kolla efter! :)

Anonym sa...

vilket fint foto, är det ditt?! mandelskorpor låter ju gott, bra att du skrev ut receptet så har jag något nytt att testa nu i sportlovsveckan! :)

Kram!

Millan sa...

Jag brukar nog kora med Dark Muscavado sugar och det blir bra tycker jag. Fast jag vete sjutton om det egentligen ar precis samma sak... De har skorporna ser himla goda ut!!
kram

Emmama sa...

Lisa: Tack för tipset!

Kaffeberoende: Nej, som det står är både bild och recept från underbara bloggen sextiotalsvillan men visst är det fint, håller med! :) Ska också baka dom snarast, enkelt och gott! Kram!

Millan: Bra, tack! Sånt har jag faktiskt hemma så det blir ju enkelt och bra! Kram.

Marianne sa...

Ja, det är brown suger, fast molasses sugar tror jag är mer likt det svenska farinet. Jag kör molasses sugar när jag ska ha farin.