måndag, september 28, 2009

I love Babar

Babar-filmen har snurrat bra i dvd´n denna helgen. Skrattar mest åt kocken (som är inspirerad av mine gode vän Pernillas man - de är som kopior och pratar likadant). En av de sötaste tecknade figurerna nånsin och härligt präktiga historier. Like. Fast vi tittar ju såklart på den för att Gustav väljer den. Hrm.
När jag var liten var min absoluta hangup-bok "Viktor bygger en bro". Min pappa, sagoläsaren, kunde den utantill. När vi hyrde film hyrde jag ALLTID Anderssonskans Kalle. På Patriks video på södra esplanaden och innan dess hos Antons. Vilken kulturkännare liksom. Bra val.
Slå nu det! Vad var era hangups?? Gillar ni det ännu?

15 kommentarer:

olgakatt sa...

Pippi förstås! Hon är fortfarande min stora idol. Jag försökte sova som hon med fötterna på huvudkudden men det var inte bekvämt..... Men detta att få göra SOM MAN VILL utan att någon lägger sig i, det var - och är - så fantastiskt.
Tror Pippi har betytt mycket för min känsla av integritet och strävan efter att ha civilkurage.
Ska bli kul att se vad fler har för "hangups"

pernilla sa...

Jag gillar Pippi, ej tecknade versionen utan den med Inger Nilsson.
När jag läser Lilla Anna och långa farborn blir jag nostalgisk.

olgakatt sa...

Gud bevare mig för tecknade Pippi - jag blundar och flyr! Jag vill läsa själv i boken men Inger Nilsson är OK. Mina föräldrar satt och och ojade sig över den . Hon ser ut som jag gjorde när jag var liten enligt dom.

Eva Henriksson sa...

Men de andra av janne Lööv då?
Sagan om det gröna äpplet, Bergtrollens nya hem Den om Pelles ficklampa eller den om Morfar som sa att han var sjörövare.
Du måste ha missat en del.
Skrotnisse?

Det här har varit våra favoriter. på film är det Landströms Magister flykt.
Men mina barn är 35 år så nu är det barnbarnen.

KARLAVAGNEN sa...

Hmm, kan det ha varit Saltkråkan? Allt som var Astrid Lindgren basically. Utom Mio min Mio för den var inte rolig.

Numera är det, inte helt oväntat kanske: Katten Findus och Gubben Pettson samt Thomas the Tank engine. I kategorin barn-historier då...;-)

Pysen73 sa...

Petter hade 4 getter (som jag kunde utantill och gudnåde den som försökte hoppa över någon sida ibland) och Åsa-Nisse....

Emmama sa...

Olgakatt: JA Pippi är verkligen en annan favorit! Haha, var det inte skönt att sova så? Det ser ju ganska bekvämt ut.. :) Pippi är en otroligt skön karaktär!

Pernilla: Åh, gillar dina också och har läst och sett dom myyyycket i mina dar.

Olgakatt: Håller helt med dig! :)

Eva: Nejnej, har inte missat dom alls men just sagan om Viktor sticker ut. Jag älskar skrotnisse, hur roligt som helst! :)

Karlavagnen: Saltkråkan är verkligen feelgood-litteratur/TV! :) Gustav äääälskar Thomas men jag tycker det är nåt lite segt över den.. :D

Pysen: HAHA, inte bara jag som bläddrar två blad ibland alltså.. :D

Petra H sa...

Petter hade 4 getter var mina föräldrars favoritbok att läsa för mig, vet inte om jag tyckte den var lika rolig!? Jag hade en Barbapappaperiod men mina favoritböcker alla tider är 3 skrivna och ritade av Ann-Madeleine Gelotte (Anna Maria från Arfliden, Tyra i 10:an Odengatan och Vi bodde i Helenelund). Vet inte hur många gånger jag lånade dem på biblioteket och blev överlycklig när jag hittade TVÅ av dem på ett antikvariat för 10 år sedan... Härliga detaljerade bilder och historier om hur det var förr...
På tal om Babar, jag köpte några fina Babarteckningar på en marknad i London för några år sedan och gav tillsammans med Babar-böckerna till en kompis nyfödde son... Vet inte om de har satt upp bilderna i hans rum men jag tyckte att det var en fin present!

Anna, Fair and True sa...

Det var många böcker jag gillade men en period var min favorit "Lisen kan inte sova" enligt min mamma. Gillade också den där med katten och nyckelhålet?? Sedan gillade jag en bok om en pojke vars hund blir påkörd och dör. Först vill han inte ha någon ny hund med till slut går de till en kennel och då blir han såklart "kär" i en hund dör. Men jag gillade mest den här för min pappa började gråta när han läste den - han är så blödig! :) Således fick jag oftast tjata mig till en läsning! :)

Anonym sa...

Alla Janne Löövs böcker läste jag för barnen när de var små...underfundiga bilder och bra text. Lika kul för mig som för dem.
Ronja läste jag för S när hon var typ 8 som "sovsaga". Bara det att när hon somnat fortsatte jag för den var så bra...Inte så kul att backa flera kapitel kvällen efter ;).

Själv kan jag minnas när jag för första gången slog upp Mio min Mio och läste den allra första sidan -jag var såld! Det var nog där mitt bokintresse började tror jag.

Kram kram
Ewa

Marianne sa...

Saltkråkan. Jag tar fortfarande fram Saltkråkan ibland när jag är sjuk, den är så trygg och bra. Det händer liksom ingenting, egentligen, ändå är det döspännande : D

Kram!

Emmama sa...

Petra H: ÅH vilken fin present, jag älskar verkligen Babar-teckningarna med sina sköna färger och söta design. Gillar även Tintin och hade tur att hitta två jättefina lite äldre böcker på ett antikvariat i Bryssel en gång - en riktigt kul grej och dom kommer jag dekorera Gustavs rum med den dagen han får eget rum. Nu bor vi så litet. Intressant med böckerna som var dina favvisar för jag har aldrig hört talas om dom men blev mycket nyfiken nu. Kram!

Anna: Åh, min pappa är likadan, gråter så lätt, det är fint det. Nyckelhålsboken gillade jag också, har den ännu i mitt föräldrahem och brukar titta i den när jag är hemma! :) Lisen kan inte sova känner jag inte till och den om hunden som dör låter otroligt sorglig, men fin.. Kram!

Ewa: Sån kommer jag också bli, att jag läser vidare för det är så bra. Jag älskar att läsa för Gustav och ser fram emot att läsa lite längre sagor framöver. Kommer bli mycket Astrid Lindgren och så gillar jag Sune-böckerna av nån anledning.. :D Kram!

Marianne: Saltkråkan är ju verkligen sån feel good-Tv som sagt, mysigt och snällt liksom.. Förstår dig! Kram!

Marianne sa...

Hehe, nä inte tv, boken : D

Anna, Fair and True sa...

Länk till boken om Lisen: http://trebarnslandet.se/?p=4431

Emmama sa...

Marianne: Oooooh sorry! :D Bara for att jag sett det pa TV sa tankte jag inte sa langt.. fast vi pratade om bocker, OJ.. :) KRAM!

Anna: Tack, ska kolla direkt! Kram!