fredag, april 10, 2009

Namn...

Tvillingen med tvillingarna

Jopp, pappa Ingemar och faster Ingmarie är tvillingar. Kan vi konstatera att det finns seriösa problem med fantasin i min släkt då jag nu meddelar att farmor och hennes tvillingbror hette Vera och Verner?

Jag tror vi gör så.

När jag var liten trodde jag att samkönade tvillingar var tvungna att ha samma namn. Undra varför.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Ha ha, men jag tycker faktiskt att det var lite fyndigt med Ingemar och Ingmarie, för att inte tala om Vera och Verner ;-) Det är ju gulligt ju... Hur är det, stämmer det att det är kvinnans gener som styr om det blir tvillingar eller inte (hörde det på Desperate Housewives)? Finns det fler tvillingar i släkten?

Emmama sa...

Petchie: VALDIGT fyndigt, jag kan saga att vi har skrattat mycket at det! Men med all karlek i varlden! :) Det ska ju vara som du sager, det ska komma fran mammans sida i rakt nedatstigande led.. Pa den sidan ar det dom som ar tvillingar. Dessutom ar mormor tvilling (fast hennes syskon dog sent i magen) och sa ar morfar syskon tvillingar. En hel del alltsa, jag tackar inte nej till tva nasta gang. Sa ar liksom allt barnafodande over sen! :D

Kajsa-Lisa sa...

Hahaha, det är ju supergulligt. Här i Spanien heter de flesta barn samma som sina föräldrar vilket kan vara ganska jobbigt ibland. Vi har vänner där pappa och son heter Alberto, och mamma och dotter Maria. Man får alltid säga Alberto padre eller Alberto hijo. Det är roligt det där med namn.

Mia sa...

Hihi, vad roligt. Jag känner några tvillingpar och de heter alla namn på samma begynnelsebokstav. Ha en bra påsk! Kram!

Saltistjejen sa...

Vad roligt! Jag tycker att det är intressant att man förr oftare såg på tvillingar som just "tvillingar" och itne som enskilda personer. Kanske därav de liknnde namnen? På sätt och vis tycker jag det kan vara sött med liknande namn, men kan även förstå ifall man som tvilling inte vill vara enbart just tviling utan också en egen person.
Kul att ni ahr tvillingar i släkten. Det är ju annars vanligt att just tvillingar hoppar över en generation, men i er släkt verkar det varit tvillingar i varje genereation!
Ang ärftlighet så vet jag itne ifall det måste vara just på moderns sida man ärver den ökade chansen att få tvillingar. Självklart är det just som kvinna som man kan påverka detta eftersom det handlar om ifall ens ägg delar sig helt efter befruktningen vilket ger enäggstvillingar, eller om man säpper fler ägg samtidigt vilket kan ge tvåäggstvillingar. MEN jag skulle gissa att man ändå kan ärva detta efter sin pappas släkt på samma vis som man ju faktiskt kan ärva gener för bröstanlag från pappan eller skäggväxt från mamman (det senare om man är man).
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Haha, vi får nog konstatera det! Vi kan även lägga till min faster till de fantasilösa för hennes söner heter Fredrik, Henrik och Patrik...

Så om du hade fått tvillingar första gången så hade det blivit Gustav och Gustavius eller Gustav och Gustavia (om det nu finns någon kvinnlig variant?). Eller Gurra ;)

Lia sa...

Hahaha, men det var ju riktigt fyndiga namn! Det är häftigt att ni har så många tvillingar i släkten. Kanske blir det er tur om ni väljer att skaffa fler barn! =)
Med tanke på att inlägget om tvillingar kom lite "ur tomma intet" så blir jag ju nästan nyfiken på om Fru Almqvist vet något som inte vi andra vet, hihihihi=) Glad Påsk på er!

Emmama sa...

Kajsa-Lisa: Det var ju också ett sätt! :) Alltid intressant med namn ja, hur folk valde och vilka namn man har konstiga tankar om osv.. :) Glad påsk!

Mia: Ja, lite gulligt faktiskt.. Detsamma till er! Kram!

Saltisjejen: Kul med en åsikt till om det genetiska bakom. Jag vet inte alls men har bara hört det om mammans rakt nedåtstigande led. Och tror du har rätt, att man förrut mer såg tvillingar som samma person än nu (tack och lov). Vet tvillingpar som för max 5 år sedan fick dela kvartsamtalstid med varandra så kanske finns det kvar i huvet på vissa människor.. Kram och glad påsk!

Anna: Ja vi får nog göra det! :) Oj, ja det var ett annat bra exempel på fantasti I guess.. ;) Tjadu, får jag nånsin tvillingar så blir det nog två namn jag gillar bara, iiinte så där som släkten gjort förr! :D Men man vet ju aldrig! Kram!

Lia: Här är inga bullar på jäsning om det är det du antyder! :D Om ett tag gärna men inte just nu! :) Det var petchie som undrade om detta och jag tyckte svaret kunde bli ett inlägg istället för en kommentar! Kram!

Sara sa...

Ha ha, vi hade ett par tvillingar nar jag gick i skolan som hette Martin och Magnus, de sag exakt likadana ut, maste va annu jobbigare om man ar samma kon och aldrig nagon vet vem som ar vem! Fast sen behover man ju inte vara tvillingar for det, tank pa "And and Dec", man vet aldrig vem som ar vem : )
Ha en harlig helg!
Sara

Anonym sa...

Måste kommentera igen eftersom O och jag hade värsta diskussionen om tvillingar idag - enligt honom och spanjorer i allmänhet så är man BARA tvilling om man är enäggstvillingar! Gemelos / gemelas(beroende på om de pojkar eller flickor - eftersom tvåäggstvillingar inte är tvillingar så är det ju ALLTID två av samma kön). Diskussionen startade genom att vi diskuterade min spansklärare och hans tvillingsyster... de är enligt spanskläraren "gemelos" men enligt O är de "mellizos" vilket då skulle vara tvåäggstvillingar! Grejen var dock att O inte kunde komma på vad man kallade tvåäggstvillingar och påstod att det heter "siameses" men det sa jag är ju samma som "conjoined twins". På franska snackar om "jumeaux" och "vrai jumeaux" (riktiga tvillingar = enäggs). Puh!
Coolt iaf med alla dessa tvillingar i släkten, och jag förstår precis hur du resonerar! Skönt att slå två flugor i en smäll ;-) En kompis till mig fick först tvåäggstvillingar och var ganska orolig att hennes andra graviditet också skulle bli tvillingar (chansen ökar visst!?), men till hennes lättnad är det bara en baby i hennes mage...

Sussie sa...

Måste säga min åsikt om tvillingar... :-) Jag läste på en del om detta eftersom jag ju väntade tvillingar, men endast en blev till något = William.
Jag har tvillingar i släkten från både mammas o pappas sida, och ja, jag ärver det från båda.
Hade jag däremot haft en bror så hade inte han kunnat "dra nytta" av det att han hade tvillingar i släkten. Han kan inte påverka att hans FRU får tvillingar. Det här med tvåäggstvillingar beror ju på att kvinnan släpper två ägg istället för ett, så min påhittade bror skulle inte ha kunnat påverka detta.
Däremot skulle min påhittade brors dotter ha haft "nytta" av sina gener. HON hade haft större chanser att få tvillingar än medelsvennson. Därför pratar man felaktigt om att den kan hoppa över en generation. Men det ärvs vidare iallafall.
Mina söner kommer knappast att få tvillingar, iallafall beror det inte på deras gener.. Men får de döttrar däremot... :)

Så DU Emma har denna genen och har en chans att kunna få tvillingar. :)

Sussie sa...

För övrigt så är bara tvåäggstvillingar ärftligt, enäggstvillingar vet man inte så mkt om, varför det blir så.

Emmama sa...

Sara: HAHAHA, fick din kommentar mitt i Britains got talant och skrattade rakt ut för jag har ingen aning om vem som är vem! :) :) Hoppas du haft en skon helg!

Petchie: Intressant resonnemang och det finns en poäng tycker jag.. De är ju egentligen bara syskon som blev till samtidigt.. Men visst är det ändå samtidigt tvillingar.. :) Och jag säger det igen, GIVE IT TO ME bara! :) Kram!

Sussie: Tack för mer info, vad bra att ni lägger till det ni vet! Jag vill gäärna få ett gäng nästa gång så jag håller tummarna för det! :) Kram!