onsdag, januari 14, 2009

Bananodlaren aka medicinmannen

Bild: www.siwans.se

Mwaniki kom nyss hem och gick i taket över att jag inte druckit (världens äckligaste) nässelte emot den förkylning som jag känner är på gång. När jag är sjuk får jag nämligen en massa saker ordinerat åt mig av honom. Nässlor, limemarinerad ingefära och mandelspån med vitlök. Detta eftersom han läst och upplevt så mycket viktigt. Såklart.

Mwaniki: "Emma, minns du i Kenya, när Gustav var sjuk?"

Emma: "Jaaa"

Mwaniki: "Och han vägrade ta sin medicin?"

Emma: "Jaaa"

Mwaniki: "Men vi tvingade honom"

Emma: "Jaaa"

Mwaniki: "Varför"

Emma: "För att medicinen var ordinerad av läkare"

Mwaniki: "Och vad är skillnaden mellan det och att jag ska säga att du ska dricka nässelte".

Emma: "DET VAR ORDINERAT AV EN LÄKARE"

Mwaniki: "I am a doctor. I know traditional medicin"

Emma: "Here we go again"

Mwaniki: "What are you talking about? You grew up at IKEA, you think medicin can only be practised by people trained at modern schools"

Sen on and on om allt han kan, allt han sett och allt jag han vill lära ut till världen. Om alla rötter och blad man kan äta för än det ena och än det andra.

En vacker dag ska jag skriva en hyllningsbok till denna min finaste finaste man! Han är ingen vanlig man och ingen lättsam liten tjenatjena jasägare, men OJ vad fantastisk han är! Just DÄRFÖR.

9 kommentarer:

anna of sweden sa...

:D

Anonym sa...

Jag tycker nog att du ska ta din medicinman på allvar ;). Här hemma blandar vi vilt det som passar, sällan traditionell medicin :). Vårt hopkok för att lindra halsont och kommande förkylningar är.
En kastrull med vatten, en tre centimeter skalad ingefära, saften från en citron. Det får koka ihop en stund. Sen häller vi upp det på termos och dricker det varmt. Lindrar! Är gott!
Men det är ju klart, du gillar inte ingefära eller..? Min mormor hade en hel del knep för det ena än det andra så jag känner till traditionen you know ;).
Kram och ha enbra dag!
Ewa

Marianne sa...

Med rubriken "Tungt besked för banangalen" i dagens SvD kom jag osökt att tänka på din man.

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/artikel_2315343.svd

Beskedet var inte så tungt : )

Kram!

Harmony at Heart sa...

Hej Emma!
Man drar verkligen på smilbanden åt er härliga jargong. ;D
/Kram Marie

Sussie sa...

You grew up at IKEA
HAHA! :D

Emmama sa...

Anna of Sweden: Jag har det inte lätt.. :) Kram!

Ewa: TACK för tipset, jag börjar vänja mig vid ingefära ser du.. :) Kram!

Marianne: Haha, banan är faaarligt? Näää! :) Kram!

Marie: Bloggar du i hemlighet! Blev jätteglad av att se din blogg! Kram!

Sussie: Ja, den du! ;) Kram!

Petra H sa...

Ha ha, jätteroligt! Själv bor jag med en man som är uppvuxen med idéen att KAMOMILLTE botar ALLT!! Jag HATAR kamomillte!! Tror du inte jag blev sjuk första gången jag var i Spanien och Os mamma tvingade i mig liter med äckelpäckligt te - det var bara att hålla god min :-( Det går ner om jag får ha i lite honung men annars tycker jag att det bara smakar gräs...

Petra H sa...

Förresten O snackar alltid om att vi svenskar har "Ikea thinking" på det mesta dvs vi är praktiskt lagda som t.ex att jag gillar BEKVÄMA skor, inte högklackade spetsiga skor... Det är väl inte så många spanjorskor som tänker på bekvämlighet först ;-)

Emmama sa...

Petra H: Åh fy, kamomill accepterar jag möjligen i schampoo, ingen annan stans! ;) Haha, Ikea thinking gillar jag, det tar jag med mig! Kram och trevlig helg!